Boško Jakšić: "Hvala Rusiji!"

"Lider Republike Srpske, klijent Moskve, svojim referendumskim pretnjama o otpcepljenju opasno je zaoštrio odnose u Bosni i Hercegovini". . .

Region 09.06.2017 | 14:57
Boško Jakšić: "Hvala Rusiji!"
Boško Jakšić, ugledni srpski novinar, jedan od najboljih poznavalaca spoljnopoltičkih prilika, u komentaru u "Politici" pod (ironičnim) naslovom "HVALA RUSIJI!" piše kako su akcije Moskve na destabilizaciji zemalja regiona konačno prisilile Zapad, Evropsku Uniju i SAD da se ozbiljnije angažuju na Zapadnom Balkanu. To bi, piše Jakšić, "moglo da znači da će se sve manje tolerisati nacionalizmi i autoritarne ambicije, što je doprinelo destabilizaciji regiona o otvorila vrata Moskvi".

Jakšić dalje podsjeća:

"Moskva je još od vremena izbijanja ukrajinske krize postavila Zapadni Balkan na mapu svojih strateških interesa šaljući Zapadu poruku: ukoliko nastavite sa približavanjem NATO-a našim granicama , pokazaćemo da možemo da destabilizujemo druge regione. Balkan se pokazao kao odgovarajući poligon imajući u vidu njegove eksplozivne potencijale "bureta baruta".

"Događaji u poslednje tri godine pokazuju koliko su Rusi radili. Otvoren je sukob vlasti i proruske opozicije u Crnoj Gori povodom namere tadašnjeg premijera Mila Đukanovića da tu zemlju uvede u NATO.Potom se konflikt proruskog i pro-evropskog bloka preneo i na ulice Skoplja izazivajući poltičku krizu koja je rešena na jedvite jade. Bile su to dve sjajne prilike da Rusija u praksi oproba oslonac na sofisticitrane metode "meke moći", ali da se ne ustručava da dvostruke standarde unese u pragmatsku poltiku: u Podgorici je Kremlj bio uz antinatovsku "ulicu", a u Skoplju je bio protiv pro-demokratske "ulice".

Lider Republike Srpske, klijent Moskve, svojim referendumskim pretnjama o otpcepljenju opasno je zaoštrio odnose u Bosni i Hercegovini"...

"Rast nacionalizma i konfliktne retorike ide na ruku regionalnim autokratama, pa je vakuum demokratije brzo omogućio opasna zaoštravanja. Republika Srpska je pretvorena u rusku filijalu, rusofili vršljaju po Crnoj Gori i Makedoniji, Kremlj osniva nevladine organizacije na severu Kosova, Srbiji se otvoreno nudi da zaboravi EU i okrene se alternativi na istoku", piše Jakšić.

Komentar  u "Politici" Jakšić završava konstatacijom da su "zapadni prioriteti novog angažmana na Zapadnom Balkanu usmereni prema Moskvi...te da Zapad više neće zatvarati oči pred rastom autoritativnosti, ignorisanja institucija ili pritisaka na medije.

Vašington i Brisel valja podsetiti koliko je važno da podrže demokratske reforme zemalja regiona od kojih mnoge, zahvaljujući orijentalnim tradicijama svoju budućnost vide u nekom prosvećenom apsolutizmu.."

"U tom kontekstu mogao bih da budem zahvalan Rusima. Da nije njjihove ambicije da utvrde sfere uticaja na Balkanu, ne bi bilo aktivizacije Zapada", zaključuje Boško Jakšić komentar u "Politici".

(Agencije)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

ото квислинг

09.06.2017 13:00

У земљи која се сматра цивилизованом, квислинг је завршио на вјешала. Само у нас Срба, квислинзи добијају кључна мјеста.

ODGOVORITE
Name

domengini

09.06.2017 13:35

Zivjela Republika Srpska i bratska Rusija..

Name

Za oto kvisling

09.06.2017 13:53

A tvoj komentar pokazije da si degenerik koji naziva kvinslinzima ljude koji ne misle kao ti a kobajagi si i dobar jer jos nije zavrsio na vjesalu.Stavio bi ti njeg odmah na vjesalo kad bi ti se prilika ukazala.Zlih ljudi poput tebe smo se 90-ih nagledali zato nas malo odmori da prodisemo.

Name

Opa

09.06.2017 13:16

Opa, sad Dodik kriv za nacionalizam.Ma dajte, smijesno.Pa to su probudili gospoda sa Zapada sa bi srusili Jugoslaviju.Jer nisu imali cim drugo.

ODGOVORITE
Name

боле

09.06.2017 13:21

Значи,луди Срби опет ударају контру онима који су у заднјих сто година знани и звани као агресори... Вјечита борба на погрешној страни...

ODGOVORITE
Name

boki

09.06.2017 13:35

I ja volim pozoriste /Rusiju /,ali NE U SVOJOJ KUCI!

ODGOVORITE
Name

Armageddon

09.06.2017 13:37

Koje lupetanje gluposti.

ODGOVORITE
Name

Legenda

09.06.2017 15:04

Bole je legenda.

Name

ap

09.06.2017 15:48

Do prije 3 do.4 god bio je drag gost na TV Sada,pošto su ga sa zapada obradili sad samo priča protiv Rusije i nas preko Drine kako stalno nešto izazivamo.Tipični obrađeni srbin sa punim dzepovima dolara.Gori je postao od Čede Jovanovića Bruka za njega a i za nas.Više ga ima u CG medijima i Federalnim nego kod nas

ODGOVORITE
Name

mig

09.06.2017 18:49

Njima i paše to što izmišlja

Name

SRBI

09.06.2017 22:48

Pročistiti kukolj u svojim redovima dok nije zarazio vise cistog zita.

ODGOVORITE
Name

BAKICA

10.06.2017 11:12

Bravo i ja se slazem sa komentarom TIPICAN OBRADENI SRBIN SA PUNIM DZEPOVIMA DOLARA.

ODGOVORITE