Три одлуке које морате да донесете ако желите да смршате

У жељи да се што пре реше вишка килограма, многи посежу за драстичним мерама које отежавају пут ка жељеној тежини. Ако желите да смршате, пре него што одаберете начин, послушајте ова три предлога.

Здравље 07.06.2017 | 15:55
Три одлуке које морате да донесете ако желите да смршате
1. Не одричите се свега што волите

Свако с времена на време пожели да поједе неке нездраве грицкалице или омиљене брзу хране. Тај порив никада не бисте смели употпуности да потиснете. Ригорозне дијете, које бране храну коју волите и у којој уживате, могу да доведу до врло брзог одустајања од зацртаног циља - губитка килограма.

Ако у потпуности избаците храну коју волите, то ће додатно појачати жељу за њом, због чега многи посустану и тада следи разочарање. Ако планирате да учините дневни мени максимално здравим и дијеталним, приуштите себи понекад нешто слатко или сласно, али будите умерени.

2. Направите распоред спавања

Бројна истраживања су потврдила да мањак сна знатно утиче на накупљање килограма, али и на прехрамбене навике. Наиме, прескакање организму преко потребног сна активира осећај глади, због чега се често осећамо као "рупа без дна". Сетите се само колико је јак осећај глади после ноћног изласка.

Ако желите да се заувек решите вишка килограма, покушајте да испланирате седам сати сна и придржавајте се тог златног правила колико год можете.

3. Једите често

Ако добро доручкујем, па прескочим ручак, па се онда посветим "лајт" вечери, успешно ћу избећи унос бројних калорија. Таква реченица често се мота по глави многима који желе да смршају. Иако математички изгледа тачно, реч је о замци због које многи никако не могу да дошу до жељеног циља.

Наиме, хормон грелин - задужен је за осећај глади, и лептин - хормон који помаже регулацији метаболизма и телесне тежине, у најбољем су балансу ако су "намирени" свака четири сата. Ако их не "нахраните", долази до поремећаја, због чега се осећај глади и жеље за храном знатно повећава.

Уместо прескакања оброка, свака четири сата "заварајте" стомак здравим грицкалицама или малим оброцима, због чега ћете у организам унети знатно мање калорија.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар