Зашто су неки људи интелигентнији од других?

Проучавање интелигенције увек су пратиле контроверзе. Научници се нису слагали у томе да ли се интелигенција уопште може мерити и, ако може, да ли више зависи од генетике или животног искуства.

Информационе технологије 01.06.2017 | 13:08
Зашто су неки људи интелигентнији од других?
Међутим, недавним испитивањем генетичког материјала код скоро 80.000 људи, истраживачи су открили 40 гена који неке људе чине интелигентнијим.

Након овог открића, укупан број "паметних гена" је 52. Ипак, како научници тврде, ови гени објашњавају само мали део укупне интелигенције или недостатак исте, али проучавање ових гена, од којих су многи битни за развој можданих ћелија може нам помоћи да схватимо на који начин је интелигенција "уграђена" у мозак.

Резултати засад објашњавају само мали део занимљивог питања зашто су неки људи паметнији од других, али даља сазнања о вези између интелигенције и гена можда би коначно могла довести до тога да се надомести недостатак интелигенције код неких особа.

"Ако смо у стању да разумемо шта је кренуло по злу унутар мозга, то нам даје већу шансу да интервенишемо. Зар не би било лепше да смо сви барем мало паметнији?", казао је Ричард Хајер, неуролог Универзитета у Калифорнији.

Данијел Постхума, генетичарка на Врије универзитету у Амстердаму сматра манипулисање генинма ради повећања интелигенције "крајње дискутабилним", јер би то могло да има непредвидљиве и нежељене последице.

"Пре него што се научници усуде да мењају гене да би повећали интелигенцију, морају знати све о овом процесу", закључила је Постхума.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

самир

01.06.2017 11:58

Зато сто други нису Босанци

ОДГОВОРИТЕ