Србац: Три године од поплава

Становницима србачке општине још су у свјежем сјећању велике мајске поплаве које су се догодиле прије три године. Тада је водена стихија причинила материјална штету од близу десет милиона марака.

Република Српска 19.05.2017 | 14:53
Србац: Три године од поплава
Најкритичније је било 17. и 18. маја када је пријетила опасност да набујали Врбас пробије одбрамбени насип у мјесној заједници Пријебљези. Да је до тога дошло, под водом би се нашао и други дио ове општине на коме се налази више села и сам град Србац, што би, највјероватније, изазвало катастрофалне посљедице.

Организованом акцијом припадника Цивилне заштите, а нарочито самоорганизованим дјеловањем мјештана, готово надљудским напорима „укроћен“ је Врбас постављањем врећа са земљом и пијеском у дужини од готово три километра и висини од 60 до 80 центиметара.



„Киша је лила као из кабла, а ми смо копали земљу у мјесном гробљу, возили тракторима и пунили вреће на самом насипу. Подизали смо насип, а Врбас је растао из минута у минут. Радили смо дан и ноћ да би били бржи од Врбаса“, сјећа се Миле Ромић из Пријебљега. Свима је било на уму, додаје он, да су прве куће поред насипа биле удаљене свега десетак метара. Да је вода пробила насип, стигла би до кровова.



Поплава је било и прије тога, али мјештани Пријебљега кажу да овакву нису доживјели. Спавања није било и стално су се ојачавала критична мјеста. Њихов подвиг похвалио је и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић, који је посјетио поплавном угрожено подручје.

На незаштићеном дијелу општине поред Врбаса и Саве било је поплављено око двадесет села, више од 2.000 хектара обрадивих површина, потопљено 500 кућа, а пријетила је опасност и за постројења „Електродистрибуције“.



Након процјене, домаћинствима која су претрпјела највећу штету пружена је помоћ за санацију, а извршени су и радови на водопривредним објектима, одводним каналима и ријечицама. Помоћ су добили и пољопривредници. Међутим, санација одбрамбених насипа и реконструкција црпних пумпи још није извршена.

Иако је десни врбаски насип у Пријебљезима, који служи и као саобраћајница, уврштен међу пориоритете, до сада ништа није урађено, па становници овог села, али и осталих села жупског дијела општине Србац и даље страхују од поплава, које су у овим крајевима честе.

(БН телевизија/С.К.)

Коментари / 0

Оставите коментар