Srbac: Tri godine od poplava

Stanovnicima srbačke opštine još su u svježem sjećanju velike majske poplave koje su se dogodile prije tri godine. Tada je vodena stihija pričinila materijalna štetu od blizu deset miliona maraka.

Republika Srpska 19.05.2017 | 14:53
Srbac: Tri godine od poplava
Najkritičnije je bilo 17. i 18. maja kada je prijetila opasnost da nabujali Vrbas probije odbrambeni nasip u mjesnoj zajednici Prijebljezi. Da je do toga došlo, pod vodom bi se našao i drugi dio ove opštine na kome se nalazi više sela i sam grad Srbac, što bi, najvjerovatnije, izazvalo katastrofalne posljedice.

Organizovanom akcijom pripadnika Civilne zaštite, a naročito samoorganizovanim djelovanjem mještana, gotovo nadljudskim naporima „ukroćen“ je Vrbas postavljanjem vreća sa zemljom i pijeskom u dužini od gotovo tri kilometra i visini od 60 do 80 centimetara.



„Kiša je lila kao iz kabla, a mi smo kopali zemlju u mjesnom groblju, vozili traktorima i punili vreće na samom nasipu. Podizali smo nasip, a Vrbas je rastao iz minuta u minut. Radili smo dan i noć da bi bili brži od Vrbasa“, sjeća se Mile Romić iz Prijebljega. Svima je bilo na umu, dodaje on, da su prve kuće pored nasipa bile udaljene svega desetak metara. Da je voda probila nasip, stigla bi do krovova.



Poplava je bilo i prije toga, ali mještani Prijebljega kažu da ovakvu nisu doživjeli. Spavanja nije bilo i stalno su se ojačavala kritična mjesta. Njihov podvig pohvalio je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić, koji je posjetio poplavnom ugroženo područje.

Na nezaštićenom dijelu opštine pored Vrbasa i Save bilo je poplavljeno oko dvadeset sela, više od 2.000 hektara obradivih površina, potopljeno 500 kuća, a prijetila je opasnost i za postrojenja „Elektrodistribucije“.



Nakon procjene, domaćinstvima koja su pretrpjela najveću štetu pružena je pomoć za sanaciju, a izvršeni su i radovi na vodoprivrednim objektima, odvodnim kanalima i riječicama. Pomoć su dobili i poljoprivrednici. Međutim, sanacija odbrambenih nasipa i rekonstrukcija crpnih pumpi još nije izvršena.

Iako je desni vrbaski nasip u Prijebljezima, koji služi i kao saobraćajnica, uvršten među porioritete, do sada ništa nije urađeno, pa stanovnici ovog sela, ali i ostalih sela župskog dijela opštine Srbac i dalje strahuju od poplava, koje su u ovim krajevima česte.

(BN televizija/S.K.)

Komentari / 0

Ostavite komentar