Додикове лажи

По дифолту грађани би требало да вјерују предсједнику и управо зато предсједник не би требао/смио безобзирно лагати. Поједине Додикове лажи, небројено пута изговорене да су готово претворене у „истину“, овај текст разобличава у потпуности.

Република Српска 19.05.2017 | 14:19
Додикове лажи
Колико пута сте од Милорада Додика чули већ отрцану причу да су га „СДС-ове власти“ оптужиле само зато што је својим министрима купио одијела? Чисто да се министри не би „брукали пред свијетом“.



Сјећам се кад га је Миломир Марић у емисији „Ћирилица“ упитао да ли је и он на тај начин куповао одијела. Додик је то занијекао тврдећи да је он одувијек имао пара. Елем, и оптужница и пресуда су сагласне: Додик је по овом основу, те преко „министарских додатака“, себи прибавио имовинску корист у износу од 66 000 конвертибилних марака (КМ).

Елем, лаж је и да га је процесуирала СДС-ова власт. Чињенице су сљедеће: Главна служба ревизије Републике Српске извршила је ревизију рада владе Милорада Додика од 1998. до 2000. године. Све откривене незаконитости и неправилности Служба ревизије адекватним извјештајем доставила је надлежном/бањалучком тужилаштву.

Значи, то да је Милорад Додик тешко кршио законе и прописе утврдио је НАЈБОЉИ и НАЈПОШТЕНИЈИ службеник институција Републике Српске – господин Бошко Чеко! Након тога Чеко је извршио своју законску обавезу и тужилаштву предао доказе Додикових марифетлука. Нема то, дакле, никакве везе са „политичким одмаздама“ како то Додик годинама лажно тврди.

Бањалучко тужилаштво је по Чекином извјештају спровело истрагу, те оптужило Додика и министра Новака Кондића због вишемилионских незаконитости. Суд је потврдио оптужницу и почело је суђење, но о томе на крају текста.

У чему су се састојале Додикове злоупотребе службеног положаја?

Оптужницом је терећен по 32 ставке прибављања противправне користи себи и другима, али сам због капацитираности текста издвојио само неке. Тачно је да је Додик у два наврата себи и министрима додијелио по 1 500, те 3 000 КМ за куповину одијела.

Међутим, оно шта је у било много спорније јесте тзв. министарски додатак. Сопственом одлуком Додикова влада увела је овај „приде додатак“ на плату прво у износу од 2 000, а потом и на 3 000 КМ. Колико ме сјећање служи тадашња министарска плата износила је неких 700-800 КМ, колико су мјесечно примали и примаријуси медицине или универзитетски професори. Произилази да су министри своја примања незаконито увећавали 4-5 пута.

Елем, наведене незаконитости јесу оштетиле буџет, а ли је све то ситница у односу на трошкове „куповине лојалности“. По само њему знаном нахођењу и избору Додик је за тадашње (и данашње) прилике појединцима додјељивао огромне новчане износе за „стамбено збрињавање“.

Но, суђење због описаних кримена тек је лакрдија незапамћена у савременом свијету. Примјера ради, Додик се бранио да су сви кримени у ствари представљали одлуке владе. Но, Главна служба ревизије утврдила је да у добром дијелу случајева уопште није било засједања владе на дан кад се тврдило да је нека одлука донесена.

И није требала Додику никаква сједница обзиром да је на цедуљицама писао министру финансија Новаку Кондићу колико да исплати наведеном лицу, а овај је то само просљеђивао на благајну (према пресуди).



Скандалозно је кад се једна влада „брани“ тврдњама да је службену документацију држала по подрумима у најлонским кесама, због чега је „разумљиво“ да нема записника са сједница. Зато су свједоци, најближи Додикови сарадници и они који су током његове владавине понајвише „омастили бркове“, тврдили како се „сјећају“ баш тих спорних сједница чији записници недостају.

Можемо и даље набрајати ружне аспекте ове пресуде, али је много важније изрећи есенцију. Видите, пресуда је донесена пред крај 2005. године, значи кад је већ свима било јасно да Додик поново преузима власт. Питање је било само: да ли ће власт преузети мирним путем или понављањем државног удара (као 1997.)?

Што се тиче навода о поновљању државног удара ускоро слиједи текст о тим догађањима (везано за поменуто „куповање лојалности“ у полицијским структурама). Но, овде морам отворити питање: одакле Додику новац да га тако дијели „и шаком и капом“? Одговор је врло јасан. Одмах по преузимању власти 1998. године са Мадлен Олбрајт договорио је прву траншу америчких кредита и донација у износу од 100 милиона долара.

Како сам то већ описивао у фељтону „Битка за Радована“ (потражите фељтон на Нет-у) и другим текстовима Американци су, нормално са познатим домаћим издајницима, тек 1997. године окупирали до краја Републику Српску, а потом и формирали марионетску владу. Морали су „своју владу“ и новчано помоћи! Но, суштина таквог америчког понашања огледа се у тада већ увелико започетим припремама бомбардовања Србије.

Значи, није Додик куповао лојалност појединаца само зарад сопствених политичких интереса, него као НАТО агент и у сврху злочиначког плана коначног сламања српског народа са обе стране Дрине. Зато ми је важно објелоданити ко је и колико добио „прљавих америчких долара“ донираних у сврху уништавања сопственог народа.

Толико за сада, уз подсјећање како је ово тек „увод“ у много болније и теже теме...

Извор: бориславрадовановиц.блогспот.ба

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

ннн

19.05.2017 12:25

СНСД то је партија јајара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад Д.

19.05.2017 13:48

Моја апсолутна власт је спас за демократију! Моја моћ одлуке за сваки посао је пут либералног тржишта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Основни Суд Бањалука

19.05.2017 13:57

То суђење је виђено на основном Суду а код судије Спасана Келемана који је ослободио Додика и Кондића.Келеман је од Кондића добио врећу новца за ослобађајућу себи и Додику,поред новца постао је шеф кривицара и сину посао и диплому,син ради у министарству просвјете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан Тегелтија

19.05.2017 14:23

Поред Келемана био је ту Милан Тегелтија,Леоир,Бајић из спец. Тужилаштва,Селман,Крстан Шимић,Милекић данашњи предсједник суда,Славица Матијаш промискуитетни тужилац,стари Бошковић итд. Милорад Додик је тада корумпирао поменуте битанге новцем и функцијама,а поменуте битанге су уништили доказе против Додика од којих је један био снимак на коме Додик говори да га не занима народ Републике Српске и да ће он први укинути Републику Српску уколико га поставе за доживотног премијера БиХ. На снимку је било и псовање мајке народу и ко је.е народ итд. у његовом маниру. Уништаваје доказа је извео Милан Тегелтија паљењем и прављењем архиве Основног Суда у Бањалуци,у паљењу је учествовао Владо Јуришић и Гатарић обојица раде и данас на основном Суду.

Name

УДРУЗЕНИ ЗЛОЦИНАЦКИ ПОДУХВАТ

19.05.2017 14:47

ДОДИК,ОСНОВНИ СУД БАЊАЛУКА,ТУЗИЛАСТВО РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ,ЛУКАЦ И ВОДЈЕ ПОЛИЦИЈЕ И ЦАРИНА СУ ЗЛОЦИНАЦКО КРИМИНАЛНО УДРУЗЕЊЕ КОЈЕ ИМА ЗА ЦИЉ ПЉАЦКУ И УНИСТЕЊЕ СОПСТВЕНОГ НАРОДА.

Name

ИСТРАГА ПОД ХИТНО

19.05.2017 15:19

ПОКРЕНУТИ ИСТРАГУ И ГОТОВО. СВЕ ОТАЛО ЈЕ ЗАТАСКАВАЊЕ,СУМЊИВО ЈЕ ДА НАКОН ДВАНАЕСТ ГОДИНА,ТЕК КАД ЈЕ ЗАСТАРИЛО,ПОЦИЊЕ ДА СЕ ПРИЦА О ОВОМЕ. КЕЛЕМАН,БАЈИЦ,ТЕГЕЛТИЈА,ЛЕПИР И ОСТАЛЕ БИТАНГЕ ЈЕ ЛАКО ПРОВЈЕРИТИ,СТА СУ ИМАЛИ ПРИЈЕ ОСЛОБАДЈАЈУЦЕ ПРЕСУДЕ ДОДИКУ А СТА ИМАЈУ ПОСЛИЈЕ ОСЛОБАДЈАЈУЦЕ. СВА ОВА КРИВИЦНА ДЈЕЛА ЈЕ ОСМИСЛИО И ОРГАНИЗОВАО АРИ ЛИВНЕ,ДОДИК ЈЕ ТУ САМО ИРГЕТ,ВОДОНОСА,КОРИСНИ ИДИОТ. АРИЈА ЛИВНЕА ТРБА ЗАТВОРИТИ ДА У ЗАТВОРУ ДОЦЕКА СМРТ. КАД ОВАЈ ОЛОС ПАДНЕ СА ДОДИКОМ НА ЦЕЛУ ОСТАЦЕ ТАКАВ ТРАГ СРАМОТЕ И НАИВНОСТИ ДА СЕ НЕЦЕМО МОЦИ РИЈЕСИТИ ПОСЛЕДИЦА,СВИ ЦЕ НАМ СЕ СМИЈАТИ И НА СВАКУ НАСУ БИ ЦЕ: ТАКО СТЕ ГОВОРИЛИ И ЗА ДОДИКА А ОН ВАС ЗАЈЕБА.

Name

ПРАВОСУДЈЕ ЈЕ СРАМОТА

19.05.2017 15:55

ОСНОВНИ СУД У БАЊАЛУЦИ ЈЕ НАЈВЕЦА СРПСКА СРАМОТА,У РАНГУ ЈЕ СА ГОЛИМ ОТОКОМ,СЛУЗИ ЛУДОМ ДОДИКУ ДА СТИТИ СОПСТВЕНИ КРИМИНАЛ.

Name

Србац

19.05.2017 14:57

Највеци мафијаси су Милан Тегелтија? Миодраг Бајиц, Милорад Новковиц, Лепир? две судије Врховно суда и др.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неопредељен

19.05.2017 15:14

Назалост све те муљаре је народ биро сто се сада буни стаби хтео зар толко година неко коих пљацка немозе реци доста тим лопузама И преварантима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИЈЕ НАРОД

19.05.2017 15:50

ДО 2014 ГОДИНЕ ЈЕ БИРАЛА МЕДЈУНАРОДНА ЗАЈЕДНИЦ А ОД 2014 РУСКА ОРГАНИЗАЦИЈА МАРСАЛ ГРУПА. НАРОД ИЗЛАЗИО ИЛИ НЕ ИЗЛАЗИО ПОБЈЕДНИК СЕ ЗНА. ПОБЈЕДЈУЈУ ОНИ КОЈИ ИМАЈУ НАЈБОЈИ ПРОГРАМ ЗА ПЉАЦКАЊЕ И ЗАДУЗИВАЊЕ СОПСТВЕНОГ НАРОДА. ИЗБОРИ СУ ФАРСА,ЦИСТО ДА СЕ ИСПУНИ ФОРМА.

Name

БиХ ВЛАХ

19.05.2017 16:26

А да је странац у основном суду Бањалука неби мого тако да се разбацује зато њима не одговарају странци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

странци

19.05.2017 21:03

Странци држе и Основни Суд и Додика,брига странаца,неце они живјети овдје. Њима је важно да се уништава и пљачка ова јадна Република Српска и БиХ,а онај ко је најбоље пљачка они га подржавају. Извлаче паре на своје рачуне и задужују БиХ а у томе им помажу три криминалца: Додик,Бакир и Човић.

Name

Замјеник директора

19.05.2017 17:35

Не постоји ама баш никаква разлика између власти и килаве опозиције, исти су. Да су хтјели смијенити Додика, довољно је било да бијкотују тзв референдум/анкету и са тиме изведу додатних 50% грађана који нису изашли на прошле изборе. Додик своје фата на фору отцјепљења и тзв независности, СДС на исту, само умјест тзв независности обећавају некакву велику србију. Треба ти два разреда школе да сконташ како нити један сценарио није могућ. Поготово са Херцеговином у потпуном окружењу НАТО и са Крајином која је једна енклава са свих страна ограђена... То би била прва "држава" у којој су територије спојене преко сателитског интернета и Вибера, циркус на батерије.

ОДГОВОРИТЕ