Dodikove laži

Po difoltu građani bi trebalo da vjeruju predsjedniku i upravo zato predsjednik ne bi trebao/smio bezobzirno lagati. Pojedine Dodikove laži, nebrojeno puta izgovorene da su gotovo pretvorene u „istinu“, ovaj tekst razobličava u potpunosti.

Republika Srpska 19.05.2017 | 14:19
Dodikove laži
Koliko puta ste od Milorada Dodika čuli već otrcanu priču da su ga „SDS-ove vlasti“ optužile samo zato što je svojim ministrima kupio odijela? Čisto da se ministri ne bi „brukali pred svijetom“.



Sjećam se kad ga je Milomir Marić u emisiji „Ćirilica“ upitao da li je i on na taj način kupovao odijela. Dodik je to zanijekao tvrdeći da je on oduvijek imao para. Elem, i optužnica i presuda su saglasne: Dodik je po ovom osnovu, te preko „ministarskih dodataka“, sebi pribavio imovinsku korist u iznosu od 66 000 konvertibilnih maraka (KM).

Elem, laž je i da ga je procesuirala SDS-ova vlast. Činjenice su sljedeće: Glavna služba revizije Republike Srpske izvršila je reviziju rada vlade Milorada Dodika od 1998. do 2000. godine. Sve otkrivene nezakonitosti i nepravilnosti Služba revizije adekvatnim izvještajem dostavila je nadležnom/banjalučkom tužilaštvu.

Znači, to da je Milorad Dodik teško kršio zakone i propise utvrdio je NAJBOLJI i NAJPOŠTENIJI službenik institucija Republike Srpske – gospodin Boško Čeko! Nakon toga Čeko je izvršio svoju zakonsku obavezu i tužilaštvu predao dokaze Dodikovih marifetluka. Nema to, dakle, nikakve veze sa „političkim odmazdama“ kako to Dodik godinama lažno tvrdi.

Banjalučko tužilaštvo je po Čekinom izvještaju sprovelo istragu, te optužilo Dodika i ministra Novaka Kondića zbog višemilionskih nezakonitosti. Sud je potvrdio optužnicu i počelo je suđenje, no o tome na kraju teksta.

U čemu su se sastojale Dodikove zloupotrebe službenog položaja?

Optužnicom je terećen po 32 stavke pribavljanja protivpravne koristi sebi i drugima, ali sam zbog kapacitiranosti teksta izdvojio samo neke. Tačno je da je Dodik u dva navrata sebi i ministrima dodijelio po 1 500, te 3 000 KM za kupovinu odijela.

Međutim, ono šta je u bilo mnogo spornije jeste tzv. ministarski dodatak. Sopstvenom odlukom Dodikova vlada uvela je ovaj „pride dodatak“ na platu prvo u iznosu od 2 000, a potom i na 3 000 KM. Koliko me sjećanje služi tadašnja ministarska plata iznosila je nekih 700-800 KM, koliko su mjesečno primali i primarijusi medicine ili univerzitetski profesori. Proizilazi da su ministri svoja primanja nezakonito uvećavali 4-5 puta.

Elem, navedene nezakonitosti jesu oštetile budžet, a li je sve to sitnica u odnosu na troškove „kupovine lojalnosti“. Po samo njemu znanom nahođenju i izboru Dodik je za tadašnje (i današnje) prilike pojedincima dodjeljivao ogromne novčane iznose za „stambeno zbrinjavanje“.

No, suđenje zbog opisanih krimena tek je lakrdija nezapamćena u savremenom svijetu. Primjera radi, Dodik se branio da su svi krimeni u stvari predstavljali odluke vlade. No, Glavna služba revizije utvrdila je da u dobrom dijelu slučajeva uopšte nije bilo zasjedanja vlade na dan kad se tvrdilo da je neka odluka donesena.

I nije trebala Dodiku nikakva sjednica obzirom da je na ceduljicama pisao ministru finansija Novaku Kondiću koliko da isplati navedenom licu, a ovaj je to samo prosljeđivao na blagajnu (prema presudi).



Skandalozno je kad se jedna vlada „brani“ tvrdnjama da je službenu dokumentaciju držala po podrumima u najlonskim kesama, zbog čega je „razumljivo“ da nema zapisnika sa sjednica. Zato su svjedoci, najbliži Dodikovi saradnici i oni koji su tokom njegove vladavine ponajviše „omastili brkove“, tvrdili kako se „sjećaju“ baš tih spornih sjednica čiji zapisnici nedostaju.

Možemo i dalje nabrajati ružne aspekte ove presude, ali je mnogo važnije izreći esenciju. Vidite, presuda je donesena pred kraj 2005. godine, znači kad je već svima bilo jasno da Dodik ponovo preuzima vlast. Pitanje je bilo samo: da li će vlast preuzeti mirnim putem ili ponavljanjem državnog udara (kao 1997.)?

Što se tiče navoda o ponovljanju državnog udara uskoro slijedi tekst o tim događanjima (vezano za pomenuto „kupovanje lojalnosti“ u policijskim strukturama). No, ovde moram otvoriti pitanje: odakle Dodiku novac da ga tako dijeli „i šakom i kapom“? Odgovor je vrlo jasan. Odmah po preuzimanju vlasti 1998. godine sa Madlen Olbrajt dogovorio je prvu tranšu američkih kredita i donacija u iznosu od 100 miliona dolara.

Kako sam to već opisivao u feljtonu „Bitka za Radovana“ (potražite feljton na Net-u) i drugim tekstovima Amerikanci su, normalno sa poznatim domaćim izdajnicima, tek 1997. godine okupirali do kraja Republiku Srpsku, a potom i formirali marionetsku vladu. Morali su „svoju vladu“ i novčano pomoći! No, suština takvog američkog ponašanja ogleda se u tada već uveliko započetim pripremama bombardovanja Srbije.

Znači, nije Dodik kupovao lojalnost pojedinaca samo zarad sopstvenih političkih interesa, nego kao NATO agent i u svrhu zločinačkog plana konačnog slamanja srpskog naroda sa obe strane Drine. Zato mi je važno objelodaniti ko je i koliko dobio „prljavih američkih dolara“ doniranih u svrhu uništavanja sopstvenog naroda.

Toliko za sada, uz podsjećanje kako je ovo tek „uvod“ u mnogo bolnije i teže teme...

Izvor: borislavradovanovic.blogspot.ba

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

nnn

19.05.2017 12:25

SNSD to je partija jajara

ODGOVORITE
Name

Milorad D.

19.05.2017 13:48

Moja apsolutna vlast je spas za demokratiju! Moja moć odluke za svaki posao je put liberalnog tržišta.

ODGOVORITE
Name

Osnovni Sud Banjaluka

19.05.2017 13:57

To suđenje je viđeno na osnovnom Sudu a kod sudije Spasana Kelemana koji je oslobodio Dodika i Kondića.Keleman je od Kondića dobio vreću novca za oslobađajuću sebi i Dodiku,pored novca postao je šef krivicara i sinu posao i diplomu,sin radi u ministarstvu prosvjete.

ODGOVORITE
Name

Milan Tegeltija

19.05.2017 14:23

Pored Kelemana bio je tu Milan Tegeltija,Leoir,Bajić iz spec. Tužilaštva,Selman,Krstan Šimić,Milekić današnji predsjednik suda,Slavica Matijaš promiskuitetni tužilac,stari Bošković itd. Milorad Dodik je tada korumpirao pomenute bitange novcem i funkcijama,a pomenute bitange su uništili dokaze protiv Dodika od kojih je jedan bio snimak na kome Dodik govori da ga ne zanima narod Republike Srpske i da će on prvi ukinuti Republiku Srpsku ukoliko ga postave za doživotnog premijera BiH. Na snimku je bilo i psovanje majke narodu i ko je.e narod itd. u njegovom maniru. Uništavaje dokaza je izveo Milan Tegeltija paljenjem i pravljenjem arhive Osnovnog Suda u Banjaluci,u paljenju je učestvovao Vlado Jurišić i Gatarić obojica rade i danas na osnovnom Sudu.

Name

UDRUZENI ZLOCINACKI PODUHVAT

19.05.2017 14:47

DODIK,OSNOVNI SUD BANJALUKA,TUZILASTVO REPUBLIKE SRPSKE,LUKAC I VODJE POLICIJE I CARINA SU ZLOCINACKO KRIMINALNO UDRUZENJE KOJE IMA ZA CILJ PLJACKU I UNISTENJE SOPSTVENOG NARODA.

Name

ISTRAGA POD HITNO

19.05.2017 15:19

POKRENUTI ISTRAGU I GOTOVO. SVE OTALO JE ZATASKAVANJE,SUMNJIVO JE DA NAKON DVANAEST GODINA,TEK KAD JE ZASTARILO,POCINJE DA SE PRICA O OVOME. KELEMAN,BAJIC,TEGELTIJA,LEPIR I OSTALE BITANGE JE LAKO PROVJERITI,STA SU IMALI PRIJE OSLOBADJAJUCE PRESUDE DODIKU A STA IMAJU POSLIJE OSLOBADJAJUCE. SVA OVA KRIVICNA DJELA JE OSMISLIO I ORGANIZOVAO ARI LIVNE,DODIK JE TU SAMO IRGET,VODONOSA,KORISNI IDIOT. ARIJA LIVNEA TRBA ZATVORITI DA U ZATVORU DOCEKA SMRT. KAD OVAJ OLOS PADNE SA DODIKOM NA CELU OSTACE TAKAV TRAG SRAMOTE I NAIVNOSTI DA SE NECEMO MOCI RIJESITI POSLEDICA,SVI CE NAM SE SMIJATI I NA SVAKU NASU BI CE: TAKO STE GOVORILI I ZA DODIKA A ON VAS ZAJEBA.

Name

PRAVOSUDJE JE SRAMOTA

19.05.2017 15:55

OSNOVNI SUD U BANJALUCI JE NAJVECA SRPSKA SRAMOTA,U RANGU JE SA GOLIM OTOKOM,SLUZI LUDOM DODIKU DA STITI SOPSTVENI KRIMINAL.

Name

Srbac

19.05.2017 14:57

Najveci mafijasi su Milan Tegeltija? Miodrag Bajic, Milorad Novkovic, Lepir? dve sudije Vrhovno suda i dr.

ODGOVORITE
Name

neopredeljen

19.05.2017 15:14

Nazalost sve te muljare je narod biro sto se sada buni stabi hteo zar tolko godina neko koih pljacka nemoze reci dosta tim lopuzama I prevarantima.

ODGOVORITE
Name

NIJE NAROD

19.05.2017 15:50

DO 2014 GODINE JE BIRALA MEDJUNARODNA ZAJEDNIC A OD 2014 RUSKA ORGANIZACIJA MARSAL GRUPA. NAROD IZLAZIO ILI NE IZLAZIO POBJEDNIK SE ZNA. POBJEDJUJU ONI KOJI IMAJU NAJBOJI PROGRAM ZA PLJACKANJE I ZADUZIVANJE SOPSTVENOG NARODA. IZBORI SU FARSA,CISTO DA SE ISPUNI FORMA.

Name

BiH VLAH

19.05.2017 16:26

A da je stranac u osnovnom sudu Banjaluka nebi mogo tako da se razbacuje zato njima ne odgovaraju stranci.

ODGOVORITE
Name

stranci

19.05.2017 21:03

Stranci drže i Osnovni Sud i Dodika,briga stranaca,nece oni živjeti ovdje. Njima je važno da se uništava i pljačka ova jadna Republika Srpska i BiH,a onaj ko je najbolje pljačka oni ga podržavaju. Izvlače pare na svoje račune i zadužuju BiH a u tome im pomažu tri kriminalca: Dodik,Bakir i Čović.

Name

Zamjenik direktora

19.05.2017 17:35

Ne postoji ama baš nikakva razlika između vlasti i kilave opozicije, isti su. Da su htjeli smijeniti Dodika, dovoljno je bilo da bijkotuju tzv referendum/anketu i sa time izvedu dodatnih 50% građana koji nisu izašli na prošle izbore. Dodik svoje fata na foru otcjepljenja i tzv nezavisnosti, SDS na istu, samo umjest tzv nezavisnosti obećavaju nekakvu veliku srbiju. Treba ti dva razreda škole da skontaš kako niti jedan scenario nije moguć. Pogotovo sa Hercegovinom u potpunom okruženju NATO i sa Krajinom koja je jedna enklava sa svih strana ograđena... To bi bila prva "država" u kojoj su teritorije spojene preko satelitskog interneta i Vibera, cirkus na baterije.

ODGOVORITE