Суд под притиском због "Алумине"

Полицајци без судског налога тражили увид у предмет. Документација копирана у одсуству предсједнице Суда. Челници Алумине вршили притисак на Суд.

Република Српска 19.05.2017 | 07:32
Суд под притиском због "Алумине"
Службеници МУП-а Републике Српске вршили су притисак на поступајуће судије у предмету Алумина Зворник, пише у писму које је члановима ВСТВ-а упутила Славица Тадић, предсједница Основног суда Зворник.

Подсјећамо, средином априла Основни суд у Зворнику донио је Рјешење о извршењу којим је, практично, блокирао рачун зворничке компаније Алумина у корист  ДОО „Павгорд“ Фоча, предузећа које је откупило потраживања литванске УКИО банке од Фабрике глинице Бира чија је кћерка фирма компанија „Алумина“.

У питању је, наиме, потраживање од 155 милиона марака. Управо након те блокаде рачуна, односно доношења Рјешења о извршењу у корист Павгорда, а против Алумине, челници Републике Српске вршили су притисак на поступајуће судије, али и на саму предсједницу Основног суда у Зворнику.     

„Дана 12. 4. 2017.године (истог дана када је написано Рјешење о извршењу), у Основни суд Зворник дошли су службеници МУП-а Републике Српске, Управе криминалистичке полиције Бања  Лука, и то Дејан Дукић, виши инспектор, Јово Рожић, самостални инспектор, и Милан Бабић који су тражили разговор са предсједницом Суда.

Обавјештавам вас да сам наведене инспекторе примила на разговор, те да су ме исти упознали да имају анонимну пријаву за незаконито поступање у предмету овог Суда, те би требали да изврше увид у тај предмет и копирају одређену документацију.

Како нису имали наредбу ни Тужилаштва нити Суда, нити било какав доказ да су заинтересоване стране у поступку, обавијестила сам их да да је потребно да ми доставе наредбе, те да уз исту могу извршити увид и копирање документације која им је потребна“, навела је судија Тадић у свом писму ВСТВ-у које је у посједу Журнала.



Међутим, четири дана касније, наведени инспектори дошли су поново у Основни суд у Зворнику, те су приложили захтјев МУП-а Републике Српске у којем је наведено да поступају по наредби Републичког јавног тужилаштва Републике Српске, те да траже увид и копирање документације из предмета Алумина, односно – Павгорд.

„Поступајући по овом захтјеву, секретар Суда је у мом одсуству, а уз сагласност поступајуће судинице у извршном предмету, дозволио да се из предмета изузме одеђена документација“, навела је предсједница Суда Славица Тадић.

Надаље, она у свом допису истиче да се Основни суд у Зворнику нашао под великим притиском због блокаде рачуна Алумини.

„Врше се константни притисци од стране Алумина Зворник да се изврши деблокада рачуна и то, између осталог, тако што се пријети пријавама против судије због поступања у наведеном предмету, како кривичним пријавама, тако и пријавама дисциплинском тужиоцу као и против предсједнице Суда, уколико хитно не наредим деблокаду рачуна“, извијестила је ВСТВ судиница Тадић.

Оно што је интересантно у цијелог причи је судско поступање на другом крају Републике Српске. Наиме, истога дана када је Суд у Зворнику прихватао Пвгордов захтјев за блокаду рачуна Алумине, Окружни привредни суд у Бања Луци донио је Рјешење којим је одређена привремена мјера обезбјеђења забране противника прелагача  Павгорд д.о.о. Фоча „да предузима радње наплате по више основа те налаже противнику предлагача да трпи и донијето рјешење прихвати“.

Иако су власти Републике Српске тврдиле да је  рјешењем бањалучког суда, фактички, поништено рјешење Суда у Зворнику, судиница Тадић наводи да „Рјешење Окружног суда Бања Лука Основном суду у Зворнику не налаже ништа“.

Но, након притиска власти Републике Српске, рачуни Алумине су деблокирани. Међутим, прије два дана, тачније 16. маја, Окружни суд Бања Лука поништио је сопствено Рјешење о мјери осигурања, те тако дозволио Павгорду да може тражити своја потраживања од Алумине. Очито је вријеме за нову акцију службеника МУП-а Републике Српске.

(зурнал.инфо)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Напријед

19.05.2017 06:13

Смјена власти и принудна управа у свим институцијама. Крајње вријеме, нема чекања! Криминалци нас одераше, а у расподјели плијена (народне муке) криминалани кланови су и у сукоу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХЕРЦ

19.05.2017 08:28

АКО СЕ НАРОД НЕДИГНЕ И ОШТРО СУПРОСТАВИ ОВОЈ ВЛАСТИ СВЕ ЋЕ РАСКУЋИТИ ТРЕБА СЕ ДИЋИ НА СВЕ ОПШТИ БУНТ

Name

Трава на извол'те

19.05.2017 10:15

Нека се И раскући. С оваквом памећу добијеном од оваквог образовања, питам се да ли ико види да је ово раскућавање? Ови људи, становништво, јер грађани нису...за боље И нису, када су прихватили улогу овце.

Name

(не)заинтересованост

19.05.2017 07:28

Оне из Алумине, Љубије и свих осталих предузећа уопште не интересује ни приватизација ни било какве приче од власти него их интересује њихов посао, плате, радни стаж и припадајућа осигурања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.05.2017 10:25

Па када је тако,ста цекате да вас продају и избаце на улицу? Браните само оно сто вас занима а то су васа радна мјеста,ко вам ста друго трази,брините се за себе не цекајте исход и не вјерујте васем Зв робовласнику ваљда имате оци или вам их је ко и све друго и њих замазао?!

Name

цоле

19.05.2017 08:01

А гдје је дебели , гдје он спава . Наће њега кум .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не-пристрасни

19.05.2017 09:43

Судије би да раде шта хоће без икакве одговорности... Могу шта хоће а од народа зависа до када могу

Name

Пробудите се

19.05.2017 09:45

А гдје ти побјезе судинице на 4 дана и то бас кад се одредјивала судбина цијелог Зворника-бацила врео зар у тудје руке и КОГА ти ЗАСТУПАС када треба да пресудис и какво је то правдање и наводни притисци од стране Алумине а лафо тих притисака и подмазивања од конкурената није било...Ајмо са фотеље под хитно..А ви радници обог дијаманта предузимајте несто,угледајте се на колеге из Љубије,нек су вам за примјер и вјетар у ледја за вас циљ, по некад и правда побједјује или хоцете да останете без посла и достојанства и кога цете тада кривити.

ОДГОВОРИТЕ