Sud pod pritiskom zbog "Alumine"

Policajci bez sudskog naloga tražili uvid u predmet. Dokumentacija kopirana u odsustvu predsjednice Suda. Čelnici Alumine vršili pritisak na Sud.

Republika Srpska 19.05.2017 | 07:32
Sud pod pritiskom zbog "Alumine"
Službenici MUP-a Republike Srpske vršili su pritisak na postupajuće sudije u predmetu Alumina Zvornik, piše u pismu koje je članovima VSTV-a uputila Slavica Tadić, predsjednica Osnovnog suda Zvornik.

Podsjećamo, sredinom aprila Osnovni sud u Zvorniku donio je Rješenje o izvršenju kojim je, praktično, blokirao račun zvorničke kompanije Alumina u korist  DOO „Pavgord“ Foča, preduzeća koje je otkupilo potraživanja litvanske UKIO banke od Fabrike glinice Bira čija je kćerka firma kompanija „Alumina“.

U pitanju je, naime, potraživanje od 155 miliona maraka. Upravo nakon te blokade računa, odnosno donošenja Rješenja o izvršenju u korist Pavgorda, a protiv Alumine, čelnici Republike Srpske vršili su pritisak na postupajuće sudije, ali i na samu predsjednicu Osnovnog suda u Zvorniku.     

„Dana 12. 4. 2017.godine (istog dana kada je napisano Rješenje o izvršenju), u Osnovni sud Zvornik došli su službenici MUP-a Republike Srpske, Uprave kriminalističke policije Banja  Luka, i to Dejan Dukić, viši inspektor, Jovo Rožić, samostalni inspektor, i Milan Babić koji su tražili razgovor sa predsjednicom Suda.

Obavještavam vas da sam navedene inspektore primila na razgovor, te da su me isti upoznali da imaju anonimnu prijavu za nezakonito postupanje u predmetu ovog Suda, te bi trebali da izvrše uvid u taj predmet i kopiraju određenu dokumentaciju.

Kako nisu imali naredbu ni Tužilaštva niti Suda, niti bilo kakav dokaz da su zainteresovane strane u postupku, obavijestila sam ih da da je potrebno da mi dostave naredbe, te da uz istu mogu izvršiti uvid i kopiranje dokumentacije koja im je potrebna“, navela je sudija Tadić u svom pismu VSTV-u koje je u posjedu Žurnala.



Međutim, četiri dana kasnije, navedeni inspektori došli su ponovo u Osnovni sud u Zvorniku, te su priložili zahtjev MUP-a Republike Srpske u kojem je navedeno da postupaju po naredbi Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, te da traže uvid i kopiranje dokumentacije iz predmeta Alumina, odnosno – Pavgord.

„Postupajući po ovom zahtjevu, sekretar Suda je u mom odsustvu, a uz saglasnost postupajuće sudinice u izvršnom predmetu, dozvolio da se iz predmeta izuzme odeđena dokumentacija“, navela je predsjednica Suda Slavica Tadić.

Nadalje, ona u svom dopisu ističe da se Osnovni sud u Zvorniku našao pod velikim pritiskom zbog blokade računa Alumini.

„Vrše se konstantni pritisci od strane Alumina Zvornik da se izvrši deblokada računa i to, između ostalog, tako što se prijeti prijavama protiv sudije zbog postupanja u navedenom predmetu, kako krivičnim prijavama, tako i prijavama disciplinskom tužiocu kao i protiv predsjednice Suda, ukoliko hitno ne naredim deblokadu računa“, izvijestila je VSTV sudinica Tadić.

Ono što je interesantno u cijelog priči je sudsko postupanje na drugom kraju Republike Srpske. Naime, istoga dana kada je Sud u Zvorniku prihvatao Pvgordov zahtjev za blokadu računa Alumine, Okružni privredni sud u Banja Luci donio je Rješenje kojim je određena privremena mjera obezbjeđenja zabrane protivnika prelagača  Pavgord d.o.o. Foča „da preduzima radnje naplate po više osnova te nalaže protivniku predlagača da trpi i donijeto rješenje prihvati“.

Iako su vlasti Republike Srpske tvrdile da je  rješenjem banjalučkog suda, faktički, poništeno rješenje Suda u Zvorniku, sudinica Tadić navodi da „Rješenje Okružnog suda Banja Luka Osnovnom sudu u Zvorniku ne nalaže ništa“.

No, nakon pritiska vlasti Republike Srpske, računi Alumine su deblokirani. Međutim, prije dva dana, tačnije 16. maja, Okružni sud Banja Luka poništio je sopstveno Rješenje o mjeri osiguranja, te tako dozvolio Pavgordu da može tražiti svoja potraživanja od Alumine. Očito je vrijeme za novu akciju službenika MUP-a Republike Srpske.

(zurnal.info)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Naprijed

19.05.2017 06:13

Smjena vlasti i prinudna uprava u svim institucijama. Krajnje vrijeme, nema čekanja! Kriminalci nas oderaše, a u raspodjeli plijena (narodne muke) kriminalani klanovi su i u sukou.

ODGOVORITE
Name

HERC

19.05.2017 08:28

AKO SE NAROD NEDIGNE I OŠTRO SUPROSTAVI OVOJ VLASTI SVE ĆE RASKUĆITI TREBA SE DIĆI NA SVE OPŠTI BUNT

Name

Trava na izvol'te

19.05.2017 10:15

Neka se I raskući. S ovakvom pameću dobijenom od ovakvog obrazovanja, pitam se da li iko vidi da je ovo raskućavanje? Ovi ljudi, stanovništvo, jer građani nisu...za bolje I nisu, kada su prihvatili ulogu ovce.

Name

(ne)zainteresovanost

19.05.2017 07:28

One iz Alumine, Ljubije i svih ostalih preduzeća uopšte ne interesuje ni privatizacija ni bilo kakve priče od vlasti nego ih interesuje njihov posao, plate, radni staž i pripadajuća osiguranja.

ODGOVORITE
Name

Re

19.05.2017 10:25

Pa kada je tako,sta cekate da vas prodaju i izbace na ulicu? Branite samo ono sto vas zanima a to su vasa radna mjesta,ko vam sta drugo trazi,brinite se za sebe ne cekajte ishod i ne vjerujte vasem Zv robovlasniku valjda imate oci ili vam ih je ko i sve drugo i njih zamazao?!

Name

cole

19.05.2017 08:01

A gdje je debeli , gdje on spava . Naće njega kum .

ODGOVORITE
Name

Ne-pristrasni

19.05.2017 09:43

Sudije bi da rade šta hoće bez ikakve odgovornosti... Mogu šta hoće a od naroda zavisa do kada mogu

Name

Probudite se

19.05.2017 09:45

A gdje ti pobjeze sudinice na 4 dana i to bas kad se odredjivala sudbina cijelog Zvornika-bacila vreo zar u tudje ruke i KOGA ti ZASTUPAS kada treba da presudis i kakvo je to pravdanje i navodni pritisci od strane Alumine a lafo tih pritisaka i podmazivanja od konkurenata nije bilo...Ajmo sa fotelje pod hitno..A vi radnici obog dijamanta preduzimajte nesto,ugledajte se na kolege iz Ljubije,nek su vam za primjer i vjetar u ledja za vas cilj, po nekad i pravda pobjedjuje ili hocete da ostanete bez posla i dostojanstva i koga cete tada kriviti.

ODGOVORITE