Бетис, Спортинг и прљава спортска драма стара 20 година!

Прича о најлуђем спортском пријатељству Европе! У последњем колу Примере сусрешће се Спортинг Хихон и Реал Бетис. То је један од најдраматичнијих међусобних сусрета у Шпанији о ком се лако може написати и драматични филм.

Фудбал 15.05.2017 | 23:15
Бетис, Спортинг и прљава спортска драма стара 20 година!
Узбудљива битка се води за спас и бег од 18. места у Примери. Два путника у нижи ранг су позната (Гранада и Осасуна), чека се трећа екипа која ће ове сезоне напустити најелитнији ранг. Битка се води између Леганеса, Депортива Ла Коруње и Спортинга из Хихона.

Е сада, уколико у последњем колу Хихон - и поред њега Депортиво или Леганес - буду у баш густој ситуацији за пролазак даље као што је то вероватно, Спортинг би могао у последњем мечу против Бетиса да рачуна на три бода. Пре свега због чудног пријатељства та два клуба које датира још из 1997. године.

Тада је Спортинг Хихон ишао на гостовање управо Бетису, у подједнако густој ситуацији у каквој је уосталом и данас. Бетис је био сигуран када је борба за опстанак у питању, тако да му резултат заправо и није био важан. У духу фер-плеја само је требало да одиграју поштен меч, па шта буде. Међутим, у целој причи била је квака. Заједно са Спортингом те сезоне у грчевитој борби за опстанак била је и – из данашње перспективе доста бизарно – Севиља, која је наравно огромни Бетисов градски ривал. Победа Спортинга, односно пораз Бетиса, аутоматски је значио да Севиља испада. И управо се то догодило.

Погађате, чак деветорица Бетисових играча пријавили су повреде уочи те утакмице, а и навијачи су се побринули да и те како дају до знања што им је битније. Извештаји говоре да су Бетисови навијачи звиждали својим играчима када би кренули у напад, док су заједно с гостујућим скандирали Спортинговим нападима. Навијали су за противничку екипу на свом стадиону.

„Ситуација је била бизарна, људи су нам скандирали и бодрили нас чим смо изашли на терен и то се наставило до краја утакмице“, рекао је Дмитри Черишев, бивши нападач Спортинга који је био у саставу те вечери.

Управо је Черишев био стрелац јединог поготка те вечери, који је био довољан Спортингу да дође до велике победе и да, на крају се испоставило, избаци Севиљу из Примере. Била је то невероватна сцена на Бенито Виљамарин стадиону, иначе дому једним од најжешћих навијача у Шпанији; читав стадион је полудео од одушевљења када је судија одсвирао крај утакмице, баш као да је Бетис био тај који је стигао до великог успеха, а не да је изгубио. Некада су једноставно ривалство и мржња већи чак и од успеха властите екипе.



Прича је имала и наставке. Три године касније, у оној сезони у којој је Монћи преузео улогу спортског директора Севиље, црвено-бели су наплатили градским ривалима „услугу“. Те сезоне Севиља је поново рано испала из Примере, а требало је да дочекају Овиједо. Све осим победе Севиље одговарало је Бетису, али погађате, Севиља је одиграла тај сусрет свим срцем (иако јој није требало јер је већ испала) и поразила Овиједо, пославши мрске ривале - Бетис - у Сегунду. Какве ова прича има везе са Спортингом из Хихона? Па, тај клуб управо с Реал Овиједом гаји огромно ривалство, уобличено кроз жестоки Дерби Астуриано. Дакле, Овиједо је у свему “учествовао” и поразом послао Хихонов “братски” Бетис у Сегунду.

Трећи чин приче одвио се у јуну 2015. године, када је Спортинг Хихон поново путовао на гостовање Бетису на Бенито Виљамарин, овог пута у Сегунди. Хихонови навијачи, Ултра Бојси – иначе екстремни националисти – развили су транспарент подршке Бетису, који је у том тренутку већ изборио пласман у Примеру.

„Честитке на промоцији, браћо из Бетиса! Догодине смо заједно у Примери, напред Спортинг!“.

Да би се надања с те поруке обистинила у стварности Спортинг је требало да победи Бетис на том мечу, док Ђирона није смела да надигра Луго код куће. Погађате, Спортинг је лако свладао Бетис резултатом 3:0, али вести из Ђироне, с Монтиливи стадиона нису долазиле. Утакмица је била прекинута након што су навијачи Ђироне, бесни због изједначења Луга, погодили линијског судију у главу. Након што је стадион испражњен, утакмица се наставила, али резултат се није мењао – остало је 1:1, а навијачи Спортинга поново су славили у срцу Андалузије заједно с навијачима Бетиса.



Прошле године се одиграо предзадњи чин ове приче, када је Спортингу поново била потребна помоћ Бетиса. Овог пута Бетис је требало да победи Хетафе у задњем колу и да Хихону омогући опстанак уз победу Хихона против Виљареала. Хиљаде навијача Спортинга окупило се на посљедњем тренингу уочи судбоносне утакмице против Жуте подморнице. Победа у тој утакмици није значила само опстанак у Примери; финансијска ињекција коју доноси играње у Примери значи дословце живот за клуб који је у том тренутку био дужан преко 30.000.000 евра.

Знали су то и у Бетису, па је поново исход био јасан. Спортинг је код куће савладао Виљареал резултатом 2:0 и одрадио свој део посла, док је Бетис био бољи против Хетафеа с 2:1 и тако помогао Хихону по ко зна који пут.

Ове сезоне Хихон поново не држи све у својим рукама. 

Хоће ли овог пута навијачи Хихона и Бетиса заједно славити на Ел Молинону? Остаје да видимо. Али, очекујте кеца у сваком случају.

Тај меч игра се 20. маја од 17 часова.



Извор: моззартспорт/германијак.хр

Коментари / 0

Оставите коментар