Видео: Круг судбине од 49 година!

Зигони их убио, Зигони их спасио - Социета Полиспортива Арс ет Лабор! Или простије СПАЛ!

Фудбал 15.05.2017 | 22:30
Видео: Круг судбине од 49 година!
У Ферари се не каже: идемо на стадион. Не, сваки становник града у области Ређо Емилија рећи ће вам: идемо на СПАЛ! Социете Полиспортива Арс ет Лабор. У слободном преводу - Спортско друштво уметности и рада. Основано још 1907. године на идеју свештеника Пјетра Ачербиса. Понос Фераре. Сада заиста. Јер СПАЛ се после чак 49 година таворења по нижим лигама Италије вратио у Серију А.

Последњи пут кад су били у елити, Ђани Ривера је као капитен водио Милан до шампионске титуле. За јунаке ове приче ипак много битнији је 12. мај 1968. године - Јувентусов Ђанфранко Зигони прецизно је шутирао и послао СПАЛ у Серију Б.  Иронијом судбије, скоро пола века касније његов син, Ђанмарко Зигони, један је од кључних играча историјске генерације која вуче СПАЛ назад у пробрано друштво.

Спасење је стигло у суботу, без обзира на пораз од 1:2 од Тернане. Беневенто је поготком у судијској надокнади судара са Фрозинонеом означио почетак феште у Ферари. Очекивало се да ће се СПАЛ борити за опстанак у Серији Б. Уосталом, прошлог лета се и вратио у њу после чак 23 године у још већој рупи.



Пре само четири године СПАЛ је био на ивици банкрота. Фузија са Ђакоменсеом продужила је живот клубу који је подарио фудбалу Едија Реју и Луиђија Делнерија. Али стари СПАЛ је зависио само од једног човека - Паола Маце. Кад је стари умро 1981. године све се распало. Неколико пута умало нису нестали да би 2012. једва извукли живу главу. Испоставило се међутим да је спајање са Ђакоменсеом био пун погодак.

Председник је постао Валтер Матиоли, који је 25 година водио Ђакоменсе иако је цео живот навијач СПАЛ-а. Иначе и Делнеријев школски другар. Бивши играч Ђакоменсеа Давиде Вањатије добио улогу спортског директора. Уз финансијску подршку породице Коломбарини, власника клуба, шоу је могао да почне.

Опрезно додуше. Знате ону стару - ко се ватре опече… А у СПАЛ-у су се толико пута опекли да се овај пут заиста нису залетали. Штавише, тренер Леонардо Семпличи, који је клуб преузео децембра 2014. године, једини је у прве две лиге Италије који на располагању није имао ама баш ниједног странца! Није то била никаква клупска политика. Једноставно није било новца за квалитетне странце. И сада се цео град поноси тиме.



Семпличи је иначе тренерски занат учио у Фјорентининој академији. Тамо је калио, примера ради, Федерика Бернардескија и Федерика Кјезу. СПАЛ је преузео у Серији Ц. Ни тамо им није ишло, али их је он усправио. Следеће сезоне вратио у Серији Б. Сада их довео и до Серији А. Већ се помињао као могући наследник Мауриција Сарија у Наполију.

Екипа игра у формацији 3-5-2 и угледа се на Монако Леонарда Жардима - само напад. Што се тиче играчког кадра, нема великих имена, али има обећавајућих. Алекс Мерет, 19-годишњи голман на позајмици из Удинезеа, ове године је добио и позив Ђампјера Вентуре и постао први СПАЛ-ов репрезентативац још од 50-их година прошлог века. Ту је и 19-годишњи штопер Кевин Бонифази, на позајмици из Торина. Сматрају га великим талентом. Као и три године старијег колегу Франческа Викарија. Најпопуларнији код навијача је Мануел Лацари, десно крило које је у СПАЛ дошло са оном већ поменутом  фузијом са Ђакоменсеом 2012. године. Кад су искуснији играчи у питању, Мирко Антенучи се скрасио у Ферари по повратку из Лидса, СПАЛ је у јануру добио премију са 35-годишњим ветераном Серђом Флокаријем…

Кажу да је за стадион “Паоло Маца” овог пролећа било готово немогуће наћи улазнице. Истина, капацитет скроман - свега 8.500 места. Биће ускоро реконструисан како би на њему могле да се играју утакмице Серије А.

А онда… Идемо сви на СПАЛ!

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар