Зарада фудбалских агената велики "трн у оку"!

Истрага ФИФА поводом трансфера Пола Погбе из Јувентуса у Манчестер Јунајтед због процента који је припао његовом агенту покренуо је расправу о улози менаџера.

Фудбал 15.05.2017 | 22:15
Зарада фудбалских агената велики "трн у оку"!
Погбин агент Мино Рајола ће добити око 50 милиона евра за повратак свог клијента на Олд Трафорд, према правилима Премијер лиге то није спорно, али за ФИФА јесте Рајолина улога у Јувентусу, чији је званични саветник, што је сукоб интереса.

Пре неколико година ФИФА је покренула "кампању" против све веће улоге агената у трансферима играча и забранила власништво треће стране (ТПО) над правима на фудбалера, након што се усталио тренд, посебно у Јужној Америци, да клубови добијају само мрвице од огромних трансфера јер је играч у "власништву" индивидуалног инвеститора.

Један од свежијих примера таквог пословања је нападач Ливерпула Роберто Фирмино, за чији су долазак "редси" платили 35 милиона евра, али је његов дотадашњи клуб Хофенхајм имао право на тек осам.

Због тог правила је између осталог и уважени острвски тренер Сем Олердајс остао без позиције селектора Енглеске, јер је наводно понудио савет одређеним људима како да избегну ТПО правило.

"Ако ће Манчестер Јунајтед мора то да плати, онда ће да плати. Они су одговорни само својим власницима и навијачима. Колико би требало да коштају трансфери играча? Колики би проценат требало да добијају агенти од трансфера? Ако фудбал жели да то промени и ограничи износе новца који иду агентина, онда морамо сести и разговарати о томе сви као професионалци – клубови, Премијер лига, Енглеска фудбалска лига. Мислим да фокусирање на један трансфер и његова демонизација неће помоћи. Ударац коленом у стомак ретко доноси добар исход. Морамо заједно да видимо можемо ли пронаћи начин да што више новца остане у самој игри", рекао је директор Фудбалског савеза Енглеске (ФА) Грег Кларк.

Због случаја "Погба" премијерлигаше је оштри критиковао директор енглеског четвртолигаша Акрингтон Стенлија Енди Холт, истакавши да огромним сумама новца које издвацају за трансфере "уништавају игру", док су нижелигаши као "изгладнели сељаци који скупљају мрвице".

"Писаћемо господину Холту и питати га да ли жели да Премијер лига настави да шаље подршку његовом и осталим клубовима из нижих лига", био је кратак одговор са врха ПЛ.

Већу акцију у вези са трансферима најавио је и нови председник ФИФА Ђани Инфантино, који је затражио већу транспарентност када су у питању послови купопродаје играча.

ФИФА је затражила од Јунајтеда одговор у вези са случајем Погбе и Рајоле, а који је доспео у жижу јавности након што су у Немачкој "процурела" тајна документа под називом "Прљави фудбалски послови", у којем се и тврди да Рајола добија скоро половину новца од трансфера француског фудбалера.

"Морамо погледати транасфер правила, и све у вези са њима, повећати транспарентност, разговарати са играчима и клубовима, видети како овакве ствари могу да се раде боље. У једном прелазном року циркулише око три милијарде евра широм света. То је много новца и морамо бити транспарентни у вези с тим", истакао је Инфантино.

Рајола је између осталог менаџер још Златану Ибрахимовићу и Марију Балотелију. Швеђанин је такође о Манчестер Јунајтеду, а поједини енглески таблоиди спекулишу да би на Олд Трафорд могао да стигне чак и Италијан наредног лета.

Бивши шкотски фудбалер Пет Невин сведочио је за Радио 5 ББЦ о свом искуству из Мадервела у вези са проблемима с којима се клубови сусрећу са агентима играча.

"Као директор Мадервела сам био у ситуацији да ми дође агент и понуди свог играча. Мислим да је био из Нигерије. Рекао сам му колико смо отприлике спремни да платимо, рецимо око 1.000 фунти недељно, а он је рекао: "Да, плус мој новац". Ја сам му рекао да њему нећемо ништа платити, да му играч може платити. Он је завршио разговор рекавши да ако дамо играчу 500 и њему 500 фунти да је то такође 1.000. Помислио сам: "Надам се да никад нећеш бити мој агент". Са задовољством је то урадио свом играчу, посмилио сам колико је покварен. Они то не кажу са толико речи, али ти ставе до знања, климну главом, насмеше се, а ако одмах схвате да нисте подмитљиви у таквој ситуацији, никад га више нећете чути или добити играча од њега", рекао је Невин.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар