Изборни закон се мора мијењати

Предсједавајући Дома народа Парламента БиХ Бариша Чолак у интервјуу за Вијести. ба говори о приједлогу измјена и допуна изборног закона, које је у парламентарну процедуру упутио ХДЗ БиХ, те појашњава зашто је затражена хитна процедура. Предложено законско рјешење, тврди, не иде никоме на штету, напротив, користи.

Босна и Херцеговина 02.05.2017 | 22:28
Изборни закон се мора мијењати
"Једноставно, сматрамо да је дошло вријеме да коначно убрзамо процедуру у вези са измјенама и допунама изборног законодавства, јер нам вријеме цури. Наиме, то све требало би да завршимо у наредних мјесец и по, максимално два, а знамо да ће то, руку на срце, прилично тешко ићи у Представничком дому", рекао је Чолак.

Он објашњава да су зато ишли на Дом народа, јер су мишљења да би ту могли постићи већи степен консензуса у односу на Представнички дом, односно да прије моги окончати процедуру у Дому народа.

"То је наша политичка процјена, наравно,не мора значити да ће тако бити", рекао је Чолак, додајући да приједлози нису од јуче.

"Јако су стари, посебно када говоримо о приједлогу за Мостар, који је стар више од годину. Он је познат нашим партнерима и то није никаква тајна. Када је ријеч о приједлозима који се односе на избор делегата у Дому народа ФБиХ, те избор чланова Предсједништва БиХ, они такође нису нешто ново и познати су нашим партнерима. Исто тако, чињеница је да о томе није постигнут консензус у политичким разговорима врхова странака, што је, такође, познато нашој јавности", рекао је Чолак.

Наводи да су процијенили да нема више времена, да оно цури и да је напросто вријеме упутили овај приједлог у парламентарну процедуру. 

"Што се тиче формалних или неформалних разговора, могу Вам потврдити да сам разговарао са колегама из Дома народа, прије свега, мислим на колеге из бошњачког корпуса. Међутим, искрено да кажем, није се у том смислу постигао никакав компромис, односно нисмо постигли сагласност у вези са тим рјешењима. Но, исти тако морам рећи да нисам добио ниједан аргумент који би ме увјерио да ово што радимо и што предлажемо није добро. Наиме, сваки пут примједба је била да тиме не рјешавамо пресуду "Сејдић-Финци". Чињеница је да пресуду "Сејдић-Финци" не можемо ријешити кроз Изборни закон и да се ово питање рјешава кроз промјену Устава. То је јасно и нашим партнерима и јавности",рекао је Чолак.

Он жели да вјерује да ће се изборни закон промијенити.

"Хоће ли то бити у року у којем ми сматрамо да би то било добро, а то је рок који је дао Уставни суд БиХ? У противном, за очекивати је да ће те одредбе бити стављене ван снаге, а онда бисмо заиста имали огроман проблем - шта значи провести изборе, ако не можемо имплементирати резултате. Не би требало долазити у позицију Мостара. Мислим да то није никоме у интересу и мислим да сви актери наше политичке сцене то схватају, без обзира на то да ли то јавно говоре или не", рекао је Чолак.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

НОВИНАР

02.05.2017 20:36

Све кандидате свих политичих партија и осталих на једну листу ко добије највише гласова он је и изабран незнам у чему је проблем демократски до неба. коме смета такав начин бирања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

размислите

02.05.2017 21:25

Три пресједника ова сад и цетврти из остали а пети из оба ентитета ко добије највисе гласова кад је наопаако нек иде наопако али боље него сад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дид

03.05.2017 06:30

Срби су одмах прегласани

Name

Рјесење за освјезење

02.05.2017 22:46

Немам ниста против да Хрвати у Босни и Срби у Хрватској добију своје ентитете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

03.05.2017 04:08

Цини се да у овој биједној земљи и нема други тема осим избора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фронтал

03.05.2017 04:34

Ма све вас промјенити,странке разјебати,ухљеби љигави!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А права

03.05.2017 08:04

Срба у хрватској кога брига а? А НДХ то је демократиј?

ОДГОВОРИТЕ