Izborni zakon se mora mijenjati

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak u intervjuu za Vijesti. ba govori o prijedlogu izmjena i dopuna izbornog zakona, koje je u parlamentarnu proceduru uputio HDZ BiH, te pojašnjava zašto je zatražena hitna procedura. Predloženo zakonsko rješenje, tvrdi, ne ide nikome na štetu, naprotiv, koristi.

Bosna i Hercegovina 02.05.2017 | 22:28
Izborni zakon se mora mijenjati
"Jednostavno, smatramo da je došlo vrijeme da konačno ubrzamo proceduru u vezi sa izmjenama i dopunama izbornog zakonodavstva, jer nam vrijeme curi. Naime, to sve trebalo bi da završimo u narednih mjesec i po, maksimalno dva, a znamo da će to, ruku na srce, prilično teško ići u Predstavničkom domu", rekao je Čolak.

On objašnjava da su zato išli na Dom naroda, jer su mišljenja da bi tu mogli postići veći stepen konsenzusa u odnosu na Predstavnički dom, odnosno da prije mogi okončati proceduru u Domu naroda.

"To je naša politička procjena, naravno,ne mora značiti da će tako biti", rekao je Čolak, dodajući da prijedlozi nisu od juče.

"Jako su stari, posebno kada govorimo o prijedlogu za Mostar, koji je star više od godinu. On je poznat našim partnerima i to nije nikakva tajna. Kada je riječ o prijedlozima koji se odnose na izbor delegata u Domu naroda FBiH, te izbor članova Predsjedništva BiH, oni takođe nisu nešto novo i poznati su našim partnerima. Isto tako, činjenica je da o tome nije postignut konsenzus u političkim razgovorima vrhova stranaka, što je, takođe, poznato našoj javnosti", rekao je Čolak.

Navodi da su procijenili da nema više vremena, da ono curi i da je naprosto vrijeme uputili ovaj prijedlog u parlamentarnu proceduru. 

"Što se tiče formalnih ili neformalnih razgovora, mogu Vam potvrditi da sam razgovarao sa kolegama iz Doma naroda, prije svega, mislim na kolege iz bošnjačkog korpusa. Međutim, iskreno da kažem, nije se u tom smislu postigao nikakav kompromis, odnosno nismo postigli saglasnost u vezi sa tim rješenjima. No, isti tako moram reći da nisam dobio nijedan argument koji bi me uvjerio da ovo što radimo i što predlažemo nije dobro. Naime, svaki put primjedba je bila da time ne rješavamo presudu "Sejdić-Finci". Činjenica je da presudu "Sejdić-Finci" ne možemo riješiti kroz Izborni zakon i da se ovo pitanje rješava kroz promjenu Ustava. To je jasno i našim partnerima i javnosti",rekao je Čolak.

On želi da vjeruje da će se izborni zakon promijeniti.

"Hoće li to biti u roku u kojem mi smatramo da bi to bilo dobro, a to je rok koji je dao Ustavni sud BiH? U protivnom, za očekivati je da će te odredbe biti stavljene van snage, a onda bismo zaista imali ogroman problem - šta znači provesti izbore, ako ne možemo implementirati rezultate. Ne bi trebalo dolaziti u poziciju Mostara. Mislim da to nije nikome u interesu i mislim da svi akteri naše političke scene to shvataju, bez obzira na to da li to javno govore ili ne", rekao je Čolak.

(BN)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

NOVINAR

02.05.2017 20:36

Sve kandidate svih političih partija i ostalih na jednu listu ko dobije najviše glasova on je i izabran neznam u čemu je problem demokratski do neba. kome smeta takav način biranja.

ODGOVORITE
Name

razmislite

02.05.2017 21:25

Tri presjednika ova sad i cetvrti iz ostali a peti iz oba entiteta ko dobije najvise glasova kad je naopaako nek ide naopako ali bolje nego sad.

ODGOVORITE
Name

Did

03.05.2017 06:30

Srbi su odmah preglasani

Name

Rjesenje za osvjezenje

02.05.2017 22:46

Nemam nista protiv da Hrvati u Bosni i Srbi u Hrvatskoj dobiju svoje entitete.

ODGOVORITE
Name

borac

03.05.2017 04:08

Cini se da u ovoj bijednoj zemlji i nema drugi tema osim izbora.

ODGOVORITE
Name

frontal

03.05.2017 04:34

Ma sve vas promjeniti,stranke razjebati,uhljebi ljigavi!!!

ODGOVORITE
Name

A prava

03.05.2017 08:04

Srba u hrvatskoj koga briga a? A NDH to je demokratij?

ODGOVORITE