САД у Македонији, пала и хапшења

Македонска полиција ухапсила је пет од укупно 15 особа које су означене као организатори насиља у парламенту, у којем је повријеђено стотинак особа, а земља доведена на ивицу ванредног стања.

Регион 30.04.2017 | 19:22
САД у Македонији, пала и хапшења
У Скопље, на сусрете са лидерима, стигао је амерички изасланик Хојт Брајан Ји. Представника Стејт департмента Хојта Брајана Јиа права искушења очекују у понедељак када се састаје са председником Македоније Ђорђем Ивановим и шефом ВМРО-ДПМНЕ Николом Груевским, чије присталице не признају избор Талата Џаферија за председника Собрања.

Хојт Ји је током дана разговарао и са представницима Покрета за реформе ДПА и Алијансе за Албанце, Арбеном Тараваријем и Веселим Мехметијем.

Током дана, полиција је, према незваничним информацијама, ухапсила пет од укупно 15 особа које се сматрају одговорним за насиље у Собрању, укључујући и начелника Управе за безбједност и контраобавјештајни рад.

Скопски медији су, претходно, објавили да се међу "лицима са потјерница" налазе организатори протеста "Заједно за Македонију", који већ два мјесеца демонстрирају на улицама македонских градова.

Потјерница је састављена пошто је полиција прегледала снимке насиља из холова Собрања, укључујући батинање лидера СДСМ-а Зорана Заева, те нападе на његову замјеницу Радмилу Шећеринску и шефа Алијансе за Албанце Зијадина Селу.

Најаве хапшења нису претјерано подигле страсти у полупразном Скопљу, али су двије најзначајније политичке странке наставиле рат саопштењима о ишчекивању сусрета са званичником Стејт департмента Брајаном Хојтом Јијем.

"Нема мјеста политици подјела, тензија и дестабилизације", навео је СДСМ, најављујући да ће, пошто је на мјесто предсједника Собрања изабран Талат Џафери, ускоро бити формирана и нова влада.

Доминација социјал-демократа на политичкој сцени овог тренутка не значи, међутим, да ће се ВМРО-ДПМНЕ Николе Груевског лако повући са власти, пошто је та партија оптужила ривале да су у покушају да спроведу "Тиранску платформу" умало изазваали грађански рат.

Осим званичника СДСМ-а, на списку партије Николе Груевског налазе се и "новинари и експерти који су заједнички органиизовали преформанс - избор предсједника Собрања".

За кључни догађај дана, Македонци су прогласили долазак Брајана Хојта Јија, који у распореду за недјељу и понедјељак има сусрете са предсједником Ђорђем Ивановим, новоизабраним предсједником парламента Талатом Џаферијем и лидерима водећих политичких странака.

Предсједник Иванов, претходних недјеља, избјегавао је сусрете са међународним представницима, који су у Скопље долазили покушавајући да га убједе да промијени одлуку и мандат за састав нове владе додјели Зорану Заеву, који је прикупио потписе 65 од 120 посланика у Собрању.

Иванов је негативан став према новој коалицији објашњавао "одбраном устава", наглашавајући да је заједнички документ албанских странака, који ВМРО-ДПМНЕ назива "Тиранском платформом", у ствари "документ стране земље донесен под вођством страног лидера".

Извор: РТС

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Знаци стиго

30.04.2017 17:38

Знаци стиго предсједник.Сад це среца да завлада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

др

01.05.2017 06:55

Европа је јадна, немоцна и бједна, распасце се брзе него Југославија само кад то буде хтјела Америка. А то це бити када америци загусти због унутрасњих проблема. Европа мора средјивати ствари у својој куци и на своме прагу док Америка дрзи Муслимане увјек спремне да направе хаос у Европи. Тада це амери продавати Европи наорузање и храну, али све је то тако намјестено, Европа намјерно цути и пуста да то тако иде.

Name

питам се

30.04.2017 19:12

СТА ТРАЗИ АМЕРИКА У МАКЕДОНИЈИ ; ГДЈЕ ЈЕ ЕВРОПА ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе хе хе

30.04.2017 19:22

Хе хе хе а сад мало САД хе хе хе но но Мацедонци требате слусати сиптаре хе хе хе сто сте искали добили сте га до јаја хе хе хе САД.вам га сурдукну је хе хе

ОДГОВОРИТЕ
Name

цицо

30.04.2017 20:24

Па и нас Вуциц слуса сиптаре са Косова и рукује се са предсједноиком дрзаве Косово њима ако је рецимо против тог истог Тација Србија расписала потјерницу коју нико на свијету не зарезује. А у Србији нико ни власт ни опозиција нема храбрости да 'прозове' Вуцица и Дацица ради њихових редовних сусретyа и руковања у Бриселу,а са оним који су у Србији оптузени да су ратни злоцинци. Зато нам се и сви наq свијету смију јер као љутимо се на Француску ради неиспоруцења Харадинаја који је оптузен за ратне злоцине, а српски политицари се редовно и без икаких проблема састају са другим оптузеним за ратне злоцине - Тацијем

Name

ја се неби радовао

30.04.2017 21:54

Мени се цини да ти Американци вец 'сурдукају' насем Вуцицу јер он у Бриселу преговара са председником Косова за којим је дрзава Србија расписала потерницу за ратни злоцин

Name

Реципроцитет

30.04.2017 20:11

Предпостављам да це сада када се појави неки проблем у Калифорнији политицки представник са Балкана то да ријеси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

30.04.2017 20:25

Е моји Скопљаци одоште ви у Велику Албанију

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупс

01.05.2017 01:07

Донио новаца за даљња закухавања

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзоо

01.05.2017 03:59

Не они це слусати русе као ми па онда нам забију ноз од краина до бас косова.

ОДГОВОРИТЕ