SAD u Makedoniji, pala i hapšenja

Makedonska policija uhapsila je pet od ukupno 15 osoba koje su označene kao organizatori nasilja u parlamentu, u kojem je povrijeđeno stotinak osoba, a zemlja dovedena na ivicu vanrednog stanja.

Region 30.04.2017 | 19:22
SAD u Makedoniji, pala i hapšenja
U Skoplje, na susrete sa liderima, stigao je američki izaslanik Hojt Brajan Ji. Predstavnika Stejt departmenta Hojta Brajana Jia prava iskušenja očekuju u ponedeljak kada se sastaje sa predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim i šefom VMRO-DPMNE Nikolom Gruevskim, čije pristalice ne priznaju izbor Talata Džaferija za predsednika Sobranja.

Hojt Ji je tokom dana razgovarao i sa predstavnicima Pokreta za reforme DPA i Alijanse za Albance, Arbenom Taravarijem i Veselim Mehmetijem.

Tokom dana, policija je, prema nezvaničnim informacijama, uhapsila pet od ukupno 15 osoba koje se smatraju odgovornim za nasilje u Sobranju, uključujući i načelnika Uprave za bezbjednost i kontraobavještajni rad.

Skopski mediji su, prethodno, objavili da se među "licima sa potjernica" nalaze organizatori protesta "Zajedno za Makedoniju", koji već dva mjeseca demonstriraju na ulicama makedonskih gradova.

Potjernica je sastavljena pošto je policija pregledala snimke nasilja iz holova Sobranja, uključujući batinanje lidera SDSM-a Zorana Zaeva, te napade na njegovu zamjenicu Radmilu Šećerinsku i šefa Alijanse za Albance Zijadina Selu.

Najave hapšenja nisu pretjerano podigle strasti u polupraznom Skoplju, ali su dvije najznačajnije političke stranke nastavile rat saopštenjima o iščekivanju susreta sa zvaničnikom Stejt departmenta Brajanom Hojtom Jijem.

"Nema mjesta politici podjela, tenzija i destabilizacije", naveo je SDSM, najavljujući da će, pošto je na mjesto predsjednika Sobranja izabran Talat Džaferi, uskoro biti formirana i nova vlada.

Dominacija socijal-demokrata na političkoj sceni ovog trenutka ne znači, međutim, da će se VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog lako povući sa vlasti, pošto je ta partija optužila rivale da su u pokušaju da sprovedu "Tiransku platformu" umalo izazvaali građanski rat.

Osim zvaničnika SDSM-a, na spisku partije Nikole Gruevskog nalaze se i "novinari i eksperti koji su zajednički organiizovali preformans - izbor predsjednika Sobranja".

Za ključni događaj dana, Makedonci su proglasili dolazak Brajana Hojta Jija, koji u rasporedu za nedjelju i ponedjeljak ima susrete sa predsjednikom Đorđem Ivanovim, novoizabranim predsjednikom parlamenta Talatom Džaferijem i liderima vodećih političkih stranaka.

Predsjednik Ivanov, prethodnih nedjelja, izbjegavao je susrete sa međunarodnim predstavnicima, koji su u Skoplje dolazili pokušavajući da ga ubjede da promijeni odluku i mandat za sastav nove vlade dodjeli Zoranu Zaevu, koji je prikupio potpise 65 od 120 poslanika u Sobranju.

Ivanov je negativan stav prema novoj koaliciji objašnjavao "odbranom ustava", naglašavajući da je zajednički dokument albanskih stranaka, koji VMRO-DPMNE naziva "Tiranskom platformom", u stvari "dokument strane zemlje donesen pod vođstvom stranog lidera".

Izvor: RTS

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Znaci stigo

30.04.2017 17:38

Znaci stigo predsjednik.Sad ce sreca da zavlada.

ODGOVORITE
Name

dr

01.05.2017 06:55

Evropa je jadna, nemocna i bjedna, raspasce se brze nego Jugoslavija samo kad to bude htjela Amerika. A to ce biti kada americi zagusti zbog unutrasnjih problema. Evropa mora sredjivati stvari u svojoj kuci i na svome pragu dok Amerika drzi Muslimane uvjek spremne da naprave haos u Evropi. Tada ce ameri prodavati Evropi naoruzanje i hranu, ali sve je to tako namjesteno, Evropa namjerno cuti i pusta da to tako ide.

Name

pitam se

30.04.2017 19:12

STA TRAZI AMERIKA U MAKEDONIJI ; GDJE JE EVROPA ???

ODGOVORITE
Name

He he he

30.04.2017 19:22

He he he a sad malo SAD he he he no no Macedonci trebate slusati siptare he he he sto ste iskali dobili ste ga do jaja he he he SAD.vam ga surduknu je he he

ODGOVORITE
Name

cico

30.04.2017 20:24

Pa i nas Vucic slusa siptare sa Kosova i rukuje se sa predsjednoikom drzave Kosovo njima ako je recimo protiv tog istog Tacija Srbija raspisala potjernicu koju niko na svijetu ne zarezuje. A u Srbiji niko ni vlast ni opozicija nema hrabrosti da 'prozove' Vucica i Dacica radi njihovih redovnih susretya i rukovanja u Briselu,a sa onim koji su u Srbiji optuzeni da su ratni zlocinci. Zato nam se i svi naq svijetu smiju jer kao ljutimo se na Francusku radi neisporucenja Haradinaja koji je optuzen za ratne zlocine, a srpski politicari se redovno i bez ikakih problema sastaju sa drugim optuzenim za ratne zlocine - Tacijem

Name

ja se nebi radovao

30.04.2017 21:54

Meni se cini da ti Amerikanci vec 'surdukaju' nasem Vucicu jer on u Briselu pregovara sa predsednikom Kosova za kojim je drzava Srbija raspisala poternicu za ratni zlocin

Name

Reciprocitet

30.04.2017 20:11

Predpostavljam da ce sada kada se pojavi neki problem u Kaliforniji politicki predstavnik sa Balkana to da rijesi.

ODGOVORITE
Name

Brod

30.04.2017 20:25

E moji Skopljaci odošte vi u Veliku Albaniju

ODGOVORITE
Name

cups

01.05.2017 01:07

Donio novaca za daljnja zakuhavanja

ODGOVORITE
Name

dzoo

01.05.2017 03:59

Ne oni ce slusati ruse kao mi pa onda nam zabiju noz od kraina do bas kosova.

ODGOVORITE