Фацебоок намјерава да укине лозинке

Фацебоок је, током своје годишње конференције за развојне програмере - Ф8, представио сервис који се сматра прелазним решењем које ће временом омогућити потпуно уклањање лозинки.

Информационе технологије 24.04.2017 | 09:41
Фацебоок намјерава да укине лозинке
Сервис Делегатед Аццоунт Рецоверy, тренутно у затвореној бета фази развоја, осмишљен је да би омогућио замену лозинке за приступ разним сервисима онлајн корисничким именом и лозинком које користите за приступ Фацебооку. Тачније, Фацебоок би требало да замени имејл и телефонски број приликом потврђивања идентитета двостепеном провером.

У Фацебооку су уверени да је такав приступ сигурнији од ресетовања лозинке имејлом и стабилнији од коришћења телефонског броја, као и да је погодан за људе који тек почињу да користе интернет и имају кориснички налог на Фацебооку, али не и имејл адресу или број телефона.

Како неко може да се региструје на Фацебоок-у без имејла или броја телефона, нису открили.

Делегатед Аццоунт Рецоверy би тако могао да зна кад га користите за приступ е-банкарству, али не би преузимао податке везане уз ваш банковни рачун.

Да би се смањила могућност злоупотребе, биће постављене мере заштите попут ограничења броја сервиса којима можете да обновите приступ одједном, као и аларми у случају сумњивих активности.

Развојни програмери тренутно се морају да се пријаве како би могли да користе нови алат, али у Фацебоок-у планирају да то буде софтвер отвореног кода. Фацебооково решење је тек једно у низу настојања за уклањањањем лозинки у раду са компјутерима и паметним телефонима, којима тренутно доминирају биометријска решења попут отиска прста, скенирања рожњаче и препознавања лица.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Цистилисте

28.05.2017 09:11

Аки не зелите партнера, замаравас лазни сјај гдје сви показују зубе (лазне у вецини) онда вам је то прилика да казете ста имате свим непријатељима и да то цују они и њихови пријатељи.

ОДГОВОРИТЕ