Најављују се обилне падавине

Републику Српску ће од вечерас до петка буквално прекрити облаци, који ће узроковати обилне падавине. Метеоролози кажу да ће у наредна три дана у неким дијеловима збирно пасти и до 100 литара кише по метру квадратном, а снијег на свим брдовитим подручјима. Ипак, априлски мраз највише пријети пољопривреди.

Република Српска 18.04.2017 | 20:36
Најављују се обилне падавине
Пуно кише. Снијег. Мраз. Минус. Зима усред априла. Облаци су се надвили над Балканско полуострво. Метеоролози упозоравају:- Снијег који је већ почео да пада у брдско-планинским предјелима Републике Српске захватиће скоро све дијелове земље.

“Сриједа, четвртак и петак у знаку хладног облачног времена, уз сусњежицу и снијег. Једини предјели који ће остати без снијега су крајњи југ, Семберија и Посавина”, истакла је за БН телевизију метеоролог Милица Ђорђевић.

Очекује се да на западу Српске укупно падне и до 100 литара кише, а температура ће се спустити до минус 3 степена Целзијусова.

Петак на суботу и субота на недјељу могли би да буду у знаку јаког мраза, темпетратура испод нуле. Што дуже остане облачно вријеме веће су шансе да прођемо без већег мраза у суботу ујутро”, истакла је Ђорђевићева.

Неповољни временску услови највише штете ће донијети пољопривредним произвођачима.

“Највише може бити угрожено воће и поврће, јер су у најосјетљивијим фазама. Влажан снијег на младим биљкама може да изазове ломове и оштећења. Мраз може да оштети цвјетове, заметнуте плодове и младе ластаре”, каже за БН телевизију виши стручни сарадник у Министарству пољопривреде Републике Српске Радмила Нешковић.

Стручњаци апелују: заштитите усјеве и воће
Водотоци су тренутно у границама нормале, поручују из Цивилне заштите у Бијељини. Надлежни су у приправности.

“Све зависи од количине падавина и интензитета падавина. Ако падавине буду више од 30-40 литара на метар квадратни, онда се може очекивати пораст бујичастих водотока”, рекао је Драго Ристић из Цивилне заштите Бијељина.

Прогнозе нису нимало оптимистичне. Јер ће захлађење потрајати цијелу седмицу. А право прољећно сунце грануће тек за седам-осам дана.



(БН телевизија)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ЗНАЦИ ОПЕТ

18.04.2017 18:40

ХААРП - РАДИ ЛИ РАДИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.04.2017 06:37

Управо!