Najavljuju se obilne padavine

Republiku Srpsku će od večeras do petka bukvalno prekriti oblaci, koji će uzrokovati obilne padavine. Meteorolozi kažu da će u naredna tri dana u nekim dijelovima zbirno pasti i do 100 litara kiše po metru kvadratnom, a snijeg na svim brdovitim područjima. Ipak, aprilski mraz najviše prijeti poljoprivredi.

Republika Srpska 18.04.2017 | 20:36
Najavljuju se obilne padavine
Puno kiše. Snijeg. Mraz. Minus. Zima usred aprila. Oblaci su se nadvili nad Balkansko poluostrvo. Meteorolozi upozoravaju:- Snijeg koji je već počeo da pada u brdsko-planinskim predjelima Republike Srpske zahvatiće skoro sve dijelove zemlje.

“Srijeda, četvrtak i petak u znaku hladnog oblačnog vremena, uz susnježicu i snijeg. Jedini predjeli koji će ostati bez snijega su krajnji jug, Semberija i Posavina”, istakla je za BN televiziju meteorolog Milica Đorđević.

Očekuje se da na zapadu Srpske ukupno padne i do 100 litara kiše, a temperatura će se spustiti do minus 3 stepena Celzijusova.

Petak na subotu i subota na nedjelju mogli bi da budu u znaku jakog mraza, tempetratura ispod nule. Što duže ostane oblačno vrijeme veće su šanse da prođemo bez većeg mraza u subotu ujutro”, istakla je Đorđevićeva.

Nepovoljni vremensku uslovi najviše štete će donijeti poljoprivrednim proizvođačima.

“Najviše može biti ugroženo voće i povrće, jer su u najosjetljivijim fazama. Vlažan snijeg na mladim biljkama može da izazove lomove i oštećenja. Mraz može da ošteti cvjetove, zametnute plodove i mlade lastare”, kaže za BN televiziju viši stručni saradnik u Ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske Radmila Nešković.

Stručnjaci apeluju: zaštitite usjeve i voće
Vodotoci su trenutno u granicama normale, poručuju iz Civilne zaštite u Bijeljini. Nadležni su u pripravnosti.

“Sve zavisi od količine padavina i intenziteta padavina. Ako padavine budu više od 30-40 litara na metar kvadratni, onda se može očekivati porast bujičastih vodotoka”, rekao je Drago Ristić iz Civilne zaštite Bijeljina.

Prognoze nisu nimalo optimistične. Jer će zahlađenje potrajati cijelu sedmicu. A pravo proljećno sunce granuće tek za sedam-osam dana.



(BN televizija)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ZNACI OPET

18.04.2017 18:40

HAARP - RADI LI RADI.

ODGOVORITE
Name

Re

19.04.2017 06:37

Upravo!