Дуготрајно узимање антибиотика - ризик од рака већи за 73%

Ако узимате антибиотике 15 дана или дуже, ризик од добијања рака црева може да порасте за чак 73 одсто, показала је студија објављена у угледном гастроентеролошком часопису "Гут".

Здравље 10.04.2017 | 11:23
Дуготрајно узимање антибиотика - ризик од рака већи за 73%
Научници су открили да дугорочно коришћење антибиотика повећава ризик од добијања полипа, малих израслина на зиду црева који могу да постану канцерогени.

Ако узимате лекове у четрдесетим и педесетим годинама, ситуација је ризичнија него ако то чините у двадесетим и тридесетим.

Ови резултати уједно су потврдили теорију да цревне бактерије играју кључну улогу у спречавању добијања карцинома.

Иако се антибиотици генерално прописују на недељу дана, стања попут акни или туберкулозе могу да захтевају дуготрајно лечење.

Научници су проучавали податке више од 16.000 жена старијих од 60 година. Само два месеца коришћења антибиотика између 20. и 39. године повећава ризик од настанка полипа за 36 одсто. Жене које узимају антибиотике у четрдесетим и педесетим имају 69 одсто већи ризик од жена које нису узимале лекове.

У последње четири године коришћење антибиотика није било повезано с ризиком добијања полипа, а ова сазнања указују на то да би, ако ово истраживање потврде друге студије, коришћење антибиотика требало да буде строго ограничено, поручују научници.

Ипак, истиче се да је неопходно спровести даља истраживања и да људи не би требало да престану да користе антибиотике које тренутно пију.

Број полипа који постану канцерогени није познат, кажу научници.

Доктор Шина Крукшенк, стручњак за имунолошке болести са Универзитета Манчестер тврди да су антибиотици кључни за третирање бактеријских инфекција и да, ако се користе на одговарајући начин, могу да спасу живот, преноси "Даилy Маил".

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар