Спријечити изборне манипулације

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић (СДС) указао је синоћ у Дневнику БН телевизије да је неопходно промијенити изборни закон у БиХ како би се спријечила манипулација да неко ко нема 50 одсто подршке представља српски народ и Републику Српску.

Република Српска 09.04.2017 | 12:19
Спријечити изборне манипулације
Босић сматра да ће. на све досадашње, се појавити и криза око изборног закона, који се мора мијењати прије следећих избора не само због случаја "Сејдић- Финци" и још неких питања него и због успостављања демократских услова у земљи.

"Неопходно је увести два круга гласања за предсједника Републике Српске и члана у Предсједништву БиХ из Републике Српске како би се спријечио систем манипулације да неко ко нема 50 одсто подршке грађана буде предсједник Републике Српске и да представља српски народ", сматра Босић.

Додаје да је БиХ, па и Република Српска, у сталној кризи која омогучава разне манипулације власти са народом.

"Видите да је Милорад Додик сада кооперативан и мекан, а до сада је био агресиван и главни извор кризе. Евидентно је да је довео и Републику Српску и себе у веома неизвјесну ситуацију и ово што се дешава око поскупљења горива је доказ да смо у тешкој финансијкој ситуацији", казао је Босић.

Наводећи да је лоша пракса узимање кредита на кредит, Босић је рекао да то служи само елитама на власти за одржавање живота без стварних реформи и опоравка јавних предузећа.

"Власт је кредитима грађане довела у ситуацију да буду преварени жиранти који враћају кредите које је неко други узео и потрошио", рекао је Босић.

Упозорава да је власт Републике Српске на све спремне само да дођу до пара како би опстали на власти.

"Њихов патриотизам иза кога се крију свих ових година материјално је везан за паре", тврди Босић и ту тезу илуструје посљедњим, како је нагласио, преносом надлежности са Републике Српске на ниво БиХ када је у питању закон о осигурању депозита, који је СНСД уз одобрење владе Републике Српске изгласао у Дому народа БиХ.

"Посланици СДС у Парламенту БиХ то нису подржали и размишљамо да покренемо инцијативу према Народној скупштини Републике Српске да се изјасни о том питању", рекао је Босић и нагласио да СДС у посљендја два мандата у Парламенту БиХ није пренио ни једну надлежност са Републике Српске на ниво БиХ.

(БН телевизија)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Реалан

09.04.2017 11:42

Добро Босићу, знам да си у праву то што износиш али шта је "опозиција" (намерно сам ставио под наводе јер је на жалост нема у РС) урадила да то спречи? Има ли међу вама политичарима из опозиције неки ауторитет да изведе народ на улицу и тражи оставку комплетне Владе РС? На жалост по мени - нема! Сетите се како је Додик узео власт вама - вратите му истом мером! Међутим, ви само причате а немате ни стратегију нити неку идеју како помоћи народу. Убедите народ на републичким изборима да гласа за вас а немојте само да причате у ветар. Вама је лепо јер имате добре плате плус још што сте сви ви господо политичари у неким управним одборима и примате новчану накнаду за то, а народ стеже каиш из дана у дан... Ако ви не знате како и шта, послушајте бар паметне људе (типа Адис Араповић и др...) који су довољно промућурни и мудри да знају објективно сагледатаи реално ситуацију у којој се сви налазимо, па донесите неку стратегију која ће имати резултат на предстојећим изборима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

09.04.2017 12:49

Свака цаст за текст. У праву је Босиц доста тога. Али опозиција не преузима конкретне ствари. И треба се сад енергицније борит да се ствари промјене на сљедецим изборима. Али врло теско. Савез за промјене је прилицно разједињен. Власт каква год да је прилицно цврсто стоји иза Додика. Треба кандидоват најбоље кадрове који могу донијети побједу. Ја лицно волио би да то буде неко из СДС, али (назалост) не видим лик који би то могао. Хтјели не хтјели признат, али у овом тренутку некако је Иваниц најбоље рјесење.

Name

Бансхее

09.04.2017 13:00

Поред ових оваца које гласају овдје нема и неће бити опозиције. Били су протести у мају 2016. Овце остале на ливади. Жељезничари и штрајк гладују, овце опет мирне , умјесто генералног штрајка звакале труло сијено. Дајте, да се не лажемо!

Name

ре

09.04.2017 13:10

Па зар овдје има народа? Овдје зиви поткупљена,глупава стока која обожава ссвога дзелата!

Name

Мрцевци

10.04.2017 07:02

ЈЕДНОСТАВНО СРБИ НЕМАЈУ М..А

Name

Таг

09.04.2017 11:57

Ови "градјани" узивају кад су манипулисани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боки

09.04.2017 13:10

Тацно!!