Spriječiti izborne manipulacije

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić (SDS) ukazao je sinoć u Dnevniku BN televizije da je neophodno promijeniti izborni zakon u BiH kako bi se spriječila manipulacija da neko ko nema 50 odsto podrške predstavlja srpski narod i Republiku Srpsku.

Republika Srpska 09.04.2017 | 12:19
Spriječiti izborne manipulacije
Bosić smatra da će. na sve dosadašnje, se pojaviti i kriza oko izbornog zakona, koji se mora mijenjati prije sledećih izbora ne samo zbog slučaja "Sejdić- Finci" i još nekih pitanja nego i zbog uspostavljanja demokratskih uslova u zemlji.

"Neophodno je uvesti dva kruga glasanja za predsjednika Republike Srpske i člana u Predsjedništvu BiH iz Republike Srpske kako bi se spriječio sistem manipulacije da neko ko nema 50 odsto podrške građana bude predsjednik Republike Srpske i da predstavlja srpski narod", smatra Bosić.

Dodaje da je BiH, pa i Republika Srpska, u stalnoj krizi koja omogučava razne manipulacije vlasti sa narodom.

"Vidite da je Milorad Dodik sada kooperativan i mekan, a do sada je bio agresivan i glavni izvor krize. Evidentno je da je doveo i Republiku Srpsku i sebe u veoma neizvjesnu situaciju i ovo što se dešava oko poskupljenja goriva je dokaz da smo u teškoj finansijkoj situaciji", kazao je Bosić.

Navodeći da je loša praksa uzimanje kredita na kredit, Bosić je rekao da to služi samo elitama na vlasti za održavanje života bez stvarnih reformi i oporavka javnih preduzeća.

"Vlast je kreditima građane dovela u situaciju da budu prevareni žiranti koji vraćaju kredite koje je neko drugi uzeo i potrošio", rekao je Bosić.

Upozorava da je vlast Republike Srpske na sve spremne samo da dođu do para kako bi opstali na vlasti.

"Njihov patriotizam iza koga se kriju svih ovih godina materijalno je vezan za pare", tvrdi Bosić i tu tezu ilustruje posljednjim, kako je naglasio, prenosom nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH kada je u pitanju zakon o osiguranju depozita, koji je SNSD uz odobrenje vlade Republike Srpske izglasao u Domu naroda BiH.

"Poslanici SDS u Parlamentu BiH to nisu podržali i razmišljamo da pokrenemo incijativu prema Narodnoj skupštini Republike Srpske da se izjasni o tom pitanju", rekao je Bosić i naglasio da SDS u posljendja dva mandata u Parlamentu BiH nije prenio ni jednu nadležnost sa Republike Srpske na nivo BiH.

(BN televizija)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Realan

09.04.2017 11:42

Dobro Bosiću, znam da si u pravu to što iznosiš ali šta je "opozicija" (namerno sam stavio pod navode jer je na žalost nema u RS) uradila da to spreči? Ima li među vama političarima iz opozicije neki autoritet da izvede narod na ulicu i traži ostavku kompletne Vlade RS? Na žalost po meni - nema! Setite se kako je Dodik uzeo vlast vama - vratite mu istom merom! Međutim, vi samo pričate a nemate ni strategiju niti neku ideju kako pomoći narodu. Ubedite narod na republičkim izborima da glasa za vas a nemojte samo da pričate u vetar. Vama je lepo jer imate dobre plate plus još što ste svi vi gospodo političari u nekim upravnim odborima i primate novčanu naknadu za to, a narod steže kaiš iz dana u dan... Ako vi ne znate kako i šta, poslušajte bar pametne ljude (tipa Adis Arapović i dr...) koji su dovoljno promućurni i mudri da znaju objektivno sagledatai realno situaciju u kojoj se svi nalazimo, pa donesite neku strategiju koja će imati rezultat na predstojećim izborima...

ODGOVORITE
Name

Bravo

09.04.2017 12:49

Svaka cast za tekst. U pravu je Bosic dosta toga. Ali opozicija ne preuzima konkretne stvari. I treba se sad energicnije borit da se stvari promjene na sljedecim izborima. Ali vrlo tesko. Savez za promjene je prilicno razjedinjen. Vlast kakva god da je prilicno cvrsto stoji iza Dodika. Treba kandidovat najbolje kadrove koji mogu donijeti pobjedu. Ja licno volio bi da to bude neko iz SDS, ali (nazalost) ne vidim lik koji bi to mogao. Htjeli ne htjeli priznat, ali u ovom trenutku nekako je Ivanic najbolje rjesenje.

Name

Banshee

09.04.2017 13:00

Pored ovih ovaca koje glasaju ovdje nema i neće biti opozicije. Bili su protesti u maju 2016. Ovce ostale na livadi. Željezničari i štrajk gladuju, ovce opet mirne , umjesto generalnog štrajka zvakale trulo sijeno. Dajte, da se ne lažemo!

Name

re

09.04.2017 13:10

Pa zar ovdje ima naroda? Ovdje zivi potkupljena,glupava stoka koja obožava ssvoga dzelata!

Name

Mrcevci

10.04.2017 07:02

JEDNOSTAVNO SRBI NEMAJU M..A

Name

Tag

09.04.2017 11:57

Ovi "gradjani" uzivaju kad su manipulisani.

ODGOVORITE
Name

boki

09.04.2017 13:10

Tacno!!