Wиндоwс 7 најпопуларнији оперативни систем на свијету

Последњи подаци компаније НетМаркетСхаре потврђују доминацију Wиндоwс 7 оперативног система. До када ће тај тренд трајати, не знамо, али Wиндоwс 7 се, без обзира на све што Мицрософт покушава, не да скинути са трона најпопуларнијег оперативног система на свету.

Информационе технологије 04.04.2017 | 08:47
Wиндоwс 7 најпопуларнији оперативни систем на свијету
Иако су из Редмонда јасно и гласно најавили како ће редуковати ниво подршке за Wиндоwс 7, а званично ће подршка трајати нешто мање од три године - до јануара 2020, корисницима то очигледно не значи много.

Према посљедњим обрађеним подацима НетМаркетСхаре-а, који укључују март ове године, Wиндоwс 7 је апсолутно доминантан на глобалном тржишту оперативних система. И не само то, у односу на податке за фебруар, популарна "седмица" је повећала свој удео на тржишту, што би многе можда могло да изненади, али цифре не лажу.

Wиндоwс 7 је у фебруару држао 48,49 одсто укупног светског тржишта оперативних система, док је у марту тај удео повећан на 49,42 одсто. На другом месту је очекивано Wиндоwс 10 са 25,36 одсто удела, што свакако не задовољава Мицрософт који је очекивао далеко већи и бржи тржишни продор свог последњег стабилног оперативног система. Ствари понекад не иду онако како очекујете, па се тако Wиндоwс XП још увек држи, и то на 7,44 одсто тржишта, иако ће се у априлу навршити пуне три године откако је тај оперативни сиситем и службено пензионисан.

Наравно да је, укупно гледајући, Мицрософт апсолутни владар тржишта оперативних система, и тај тренд се вероватно неће дуго променити. Први ОС који нема потпис Мицрософта је Апплеов Мац ОС X 10.12 који је се налази на петој позицији, са само 3,22 одсто укупног удела.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар