Априлилили: Данас је Свјетски дан смијеха

Први април се већ вековима обележава, али је његово порекло нејасно.

Забава 01.04.2017 | 12:20
Априлилили: Данас је Свјетски дан смијеха
Историја збијања шала 1. априла је обавијена тајном - једни тумаче да се овај „народни празник” појавио крајем средњег века у Француској, други да је пренет са Истока а трећи да вуче корене из старог Рима

Након што су променили календар постављајући новогодишњи празник на почетак јануара уместо дотадашњег римског календара који је почињао крајем марта или почетком априла, ненамерно су фиксирали још један важан датум – 1.април. Будући да је свет, истина полако али сигурно, почео да следи нови календар, Французи су оне који су прослављали нову годину у пролеће називали „априлске луде“. Тако је вековима касније 1. април крајње спонтано постао и остао „дан глупана“, „дан свих луда“ и „дан шале и смеха“.

Друга група теоретичара овај дан везују за много ранији историјски термин. Наиме, они тврде да је 1. април као „дан свих луда и апсурда“ постојао пре више хиљаду година код старих Римљана. Они су уз њега гозбом дочекивали не само Нову годину већ и пролеће и рађање природе. Трећи, углавном британски теоретичари баратају документима који говоре да је 1. април као датум и обичај пренет са Истока.

У сваком случају, на почетку обележавања 1. априла, људи широм света нису били тако „окрутни“ као данас, па су се шале, досетке и гегови међу пријатељима и фамилијом првенствено односили на моменте типа „пок...ила ти се птица на главу“ и „одвезана ти је пертла“. Када би се шала откривала, насамареном би аутори говорили оно чувено „априлилили“, или, у иностранству чешће „глупане!“.

Према традицији у многим земљама, људи могу да другима приређују шале до поднева 1. априла, међутим, ако то раде после тог времена, онда и сами постају априлске луде.

Држећи се традиције и многе медијске куће, компаније, веб сајтови и друге шаљивџије у свету оглашавале су се разним првоаприлским шалама - од смешних до апсурдних, а тај обичај није заобишао ни Србију. Једна од шала која се најчешће спомиње објављена је 1964. године у "Политици експрес" и односила се на то да легендарни фудбалер Драгослав Шекуларац "прелази" у "Партизан".

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар