Одобрен улазак Црне Горе у НАТО

Амерички Сенат ратификовао је Протокол о приступању Црне Горе НАТО-у.

Регион 29.03.2017 | 07:51
Одобрен улазак Црне Горе у НАТО
енатори су великом већином гласова подржали улазак Црне Горе у Алијансу - 97 је било за, док су два била против.

Државни секретар САД Рекс Тилерсон тражио је овог месеца од Сената да брзо одобри чланство Црне Горе у НАТО, наводећи да је одобрење потребно пре мајског самита Алијансе.

Након овог гласања у Сенату, то питање ће бити прослеђеној Белој кући како би председник Доналд Трамп потписао одлуку, јавио је Ројтерс.

"Црна Гора ће ојачати Алијансу"

“Сенат је готово једногласно послао јасну поруку да стоји чврсто уз Црну Гору, а против застрашивања од стране Кремља”, саопштила је за Глас Америке демократска сенаторка Џин Шахин.

“Црногорско чланство у НАТО-у ће ојачати Алијансу и истовремено оснажити демократију и независност Црне Горе. Сједињене Државе су се увек снажно залагале за слободу и демократију у Европи и Сенат је данас учврстио право Црне Горе на самоопредељење”, нагласила је сенаторка из Њу Хемпшира.

За окончање процедуре ратификације Протокола у Сједињеним Државама потребан је потпис председника Доналда Трампа, чија је администрација претходних дана оценила да је чланство Црне Горе у НАТО-у од великог интереса за САД.

Сенатор Линдзи Грејем, републиканац из Јужне Каролине, након ратификације Протокола кратко је за Глас Америке прокоментарисао исход гласања у Сенату: "Велики дан за Црну Гору и НАТО, лош за Русију".

Сенатор Бен Кардин, један од највећих заговорника ратификације, казао је како ће "Чланство Црне Горе ојачати НАТО, америчку националну безбедност и послати снажну поруку Русији која покушава да окупира суседе и мења међународни поредак".

Демократски Сенатор Кристофер Марфи казао је да је убеђен да ће НАТО бити снажнији уколико му се придружи Црна Гора.

"Иако је мала земља позиција Црне Горе врло је значајна. Црна Гора је направила велики напредак у безбедносном сектору и области владавине права. Министарство одбране је модернизовало Војску. Остало је још посла који ће бити урађен када се Црна Гора прикључи Алијанси", додао је Марфи, пренела је РТЦГ.

Чланство Црне Горе у НАТО морају да одобре свих 28 чланица Алијансе. Након што председник САД Трамп стави потпис на ратификовани протокол о ширењу савеза, остаје да процедуру верификације окончају још институције у Шпанији и Холандији. Осталих 25 чланица је већ комплетирало процес.

(Агенције)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Хм

29.03.2017 07:27

Неце Трамп потписати дјела одлазеце адмистрације. Тако се то сервира из резима за обицни народ. Свака цаст Црној Гори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоол

29.03.2017 07:56

Народ у Црној Гори није за улазак и зато це ово скупштина урадити без референдума сто бас и није поштено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милош

29.03.2017 08:20

Ма ја у праву си народ је за уједињење са Србијом у улазак у АЗИЈСКУ СКУПИНУ???????????

Name

Драгутин

29.03.2017 09:02

Милоше,каква год да је скупина азијска или афричка важно да није разбојничка као ова еу и нато рајх која поробљава и пљачка народе широм овог света,отимајући природна богатсва.Није добро отимати туђе,свако треба да живи од свог рада,а не од отимачине,као што то раде ови твоји из нато рајха и још се тиме хвале што унесрећују народе широм света...Нема места на планети да је нато рајх негде дошао,а да тај народ тамо није зажалио и заплакао и настрадао,НЕМА!

Name

ПЕРО ЛОЖАЧ

29.03.2017 11:02

НАТО ЈЕ МОРАО ДА ПРИМИ ЦРНУ ГОРУ У АЛИЈАНСУ, НЕДОСТАЈУ ИМ ГЕНЕРАЛИ!

ОДГОВОРИТЕ