Да ли желудац може да се "прошири"?

Желудац је еластични, мишићави орган који се по потреби проширује када у њега унесемо већу количину хране или течности. Међутим, то је привремена промена и када се храна свари, враћа се у првобитну величину.

Здравље 28.03.2017 | 08:23
Да ли желудац може да се "прошири"?
Ипак, ако се питате да ли се желудац може трајно проширити или смањити у зависности од тога колико једемо, треба да знате да нека истраживања указују на то да смањени унос хране временом може смањити капацитет желуца, веројатно зато јер зидови желуца постају мање растегљиви (и обрнуто).
Празан желудац је увек исте величине и има запремнину од само 75 милилитара. Међутим, еластичан је попут балона и може вишеструко повећати своју запремину. Нормално се код конзумације хране прошири до запремнине од једног литра, а након (пре)обилног оброка и до два литра.

Када желимо да једемо, мозак шаље сигнал желуцу да је храна на путу. Мишићи желуца се тада опусте и желудац се припреми на то да ће се напунити храном. Када храна прође кроз пробавни тракт, желудац се врати у првобитну величину.

Мозак као други желудац
Иако храна коју једемо пролази кроз желудац, и мозак има велики утицај на осећај глади, ситости и конзумацију хране. Када се желудац током јела прошири до одређене границе, шаље мозгу сигнал да више нисте гладни. Али када преједање и једење ван границе осећаја ситости постане редовно, тај природни рефлекс ослаби.

Брзина којом једемо такође утиче на то како желудац шаље сигнале ситости. Мозгу треба неко време да схвати да смо сити, па када једемо брзо, лакше се преједемо.

Без обзира на то да ли желите да повећате или смањите еластичност желуца, запремина хране при томе има велики значај.

На пример, када једемо чипс конзумирамо много калорија, али та храна има малу запремину. С воћем и поврћем, с друге стране, уносимо намирнице веће запремине, али с мање калорија.

Дакле, ако мислите да вам се еластичност желуца повећала и да сте због тога стално гладни, повећајте унос хране веће запремине, једите пет мањих оброка дневно и једите спорије.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

раде

28.03.2017 18:08

И не једемо ниста,криза,неимастина. Видите да смо зато сви мрсави!!!

ОДГОВОРИТЕ