Допинг - нове ретроактивне казне за Русе!

Атлетски савез Русије ретроактивно је дисквалификовао три такмичарке са Игара у Лондону 2012, пошто је на новом тестирању утврђено да су биле допинговане.

Остали спортови 24.03.2017 | 14:45
Допинг - нове ретроактивне казне за Русе!
Ниједна од њих није освојила медаљу, али је на новом тестирању утврђено да су користиле недозвољена стимулативна средства.

Дисквалификоване су бацачице кладива Марија Беспалова и Гулфија Канафејева, као и троскокачица Викторија Ваљукевич.

Диквалификација Беспалове и Ханафејеве значи да су све три Рускиње које су бацале кладиво 2012. биле позитивне на допинг тесту. Шампионка је била Татјана Лисенко, али је њој у октобру одузета златна медаља.

Ваљукевичева је била осма у троскоку у Лондону, два места испред земљакиње Татјане Лебедеве, којој су због допинга одузете две медаље из Пекинга 2008. године.

Атлетски савез Русије није објавио на које супстанце су атлетичарке биле позитивне. Међународни олимпијски комитет (МОК) није се одмах огласио.

Ово је трећи пут даје Ханафејева била позитивна на допинг тесту. Први пут је служила суспензију 2002. због допинга, а 2008. зато што је свој урин давала другоме за тестирање.

Беспалова тренутно служи четворогодишњу суспензију зато што је 2015. била позитивна на забрањени стероид.

Од када је МОК почео да тестира узорке из 2008. и 2012, више од 30 руских такмичара у разним спортовима било је позитивно. Они су тако постали најбројнији у групи од више од 100 позитивних тестова. Још седморо Руса је дисквалификовано због допинг прекршаја.

Као последица тога, Русија је изгубила 26 олимпијских медаља, највише у атлетици.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар