''Херцег-Босна'': У Хагу сутра расправа

Пред жалбеним вијећем Хашког трибунала сутра ће почети седмодневна расправа о жалбама које су на првостепену пресуду поднијела шесторица званичника некадашње Херцег-Босне осуђена за ратне злочине у БиХ, као и о жалби тужилаштва.

Босна и Херцеговина 19.03.2017 | 11:03
''Херцег-Босна'': У Хагу сутра расправа
Хаг је 2013. године осудио шесторицу званичника некадашње Херцег-Босне на укупно 111 година затвора, као учеснике заједничког злочиначког подухвата у који су били укључени и вођа Хрвата у БиХ Мате Бобан, али и тадашњи хрватски предсједник Фрањо Туђман, министар одбране Гојко Шушак и начелник штаба Хрватске војске Јанко Бобетко.

Суд је потврдио постојање етничког чишћења и удруженог злочиначког подухвата, а за етничко чишћење и стварање велике Хрватске у коју би ушли и дијелови БиХ, некадашњи премијер Херцег-Босне Јадранко Прлић осуђен је на 25 година затвора, а бивши министар одбране Бруно Стојић на 20 година.

Команданти Главног штаба Хрватског вијећа одбране генерали Слободан Праљак и Миливој Петковић осуђени су на по 20 година затвора, командант војне полиције ХВО Валентин Ћорић на 16 година, док је начелник канцеларије за размјену заробљеника Берислав Пушић осуђен на 10 година.

Ово су неправоснажне пресуде које би у другом степену требало да потврди Жалбено вијеће.

Изрицање пресуде Жалбеног већа очекује се у новембру ове године.

(Срна)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Недјо2

19.03.2017 11:34

Бице весело ово пратити поготово у сарајеву

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муслимански Добој

19.03.2017 15:33

Раја од сутра ме нема на порталимаОдох купити двје-три киле кикирикија и сваки дан уживо пратити знојење хрвата који ни мрава не би згазили ????невини ко моја баба.

Name

Цовидодо

19.03.2017 12:36

Овога се Цовиц боји па се удрузио са Додом,са братом по лоповлуку.Многе ствари це послије овога бити јасније и то они знају и имају склопљен пакт о ненападању.Питање за градјане РСа :кад је Додик реаговао на устаске испаде или друге појаве у Хрватској,а које су против Срба.Питање за Хрвате у БиХ:кад је Цовиц питао за Хрвате из Посавине.Питање за Босњаке:кад је Бакир био у Крајини

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

19.03.2017 15:16

Шта је ту чудно?Па свако тежи да направи кућу својима тако је од кад човек постоји.Највише су Срби ту били преварени јер су два пута својом крвљу правили кућу за све јужне словене.Ко је свима нама крив што нисмо паметни као Хрвати који знају шта хоће и праве кућу само за себе и тако раде од кад је поражена и пропала Аустроугарска.Сваком паметном је циљ да направи свом народу државу што већу.Бошњаци ако не извуку поуку шта се догодило Србима са две Југославије,исто ће тако проћи са својим покушајима прављења БиХ за три конститутивна народа...Јер кад Хрвати нису хтели да остану у оноликој Југославији,па зар ви Бошњаци мислите да ће остати са вама и дати вам свој део земље где живе у овој садашњој БиХ?

Name

ллл

19.03.2017 12:43

Еуропске вриједности које помиње Колинда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ттт

19.03.2017 16:41

Све исправно рецено.

Name

ертургул

19.03.2017 22:21

Сва се села помало нагела ,само Равно лези водоравно

ОДГОВОРИТЕ