''Herceg-Bosna'': U Hagu sutra rasprava

Pred žalbenim vijećem Haškog tribunala sutra će početi sedmodnevna rasprava o žalbama koje su na prvostepenu presudu podnijela šestorica zvaničnika nekadašnje Herceg-Bosne osuđena za ratne zločine u BiH, kao i o žalbi tužilaštva.

Bosna i Hercegovina 19.03.2017 | 11:03
''Herceg-Bosna'': U Hagu sutra rasprava
Hag je 2013. godine osudio šestoricu zvaničnika nekadašnje Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora, kao učesnike zajedničkog zločinačkog poduhvata u koji su bili uključeni i vođa Hrvata u BiH Mate Boban, ali i tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak i načelnik štaba Hrvatske vojske Janko Bobetko.

Sud je potvrdio postojanje etničkog čišćenja i udruženog zločinačkog poduhvata, a za etničko čišćenje i stvaranje velike Hrvatske u koju bi ušli i dijelovi BiH, nekadašnji premijer Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, a bivši ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina.

Komandanti Glavnog štaba Hrvatskog vijeća odbrane generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković osuđeni su na po 20 godina zatvora, komandant vojne policije HVO Valentin Ćorić na 16 godina, dok je načelnik kancelarije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić osuđen na 10 godina.

Ovo su nepravosnažne presude koje bi u drugom stepenu trebalo da potvrdi Žalbeno vijeće.

Izricanje presude Žalbenog veća očekuje se u novembru ove godine.

(Srna)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Nedjo2

19.03.2017 11:34

Bice veselo ovo pratiti pogotovo u sarajevu

ODGOVORITE
Name

Muslimanski Doboj

19.03.2017 15:33

Raja od sutra me nema na portalimaOdoh kupiti dvje-tri kile kikirikija i svaki dan uživo pratiti znojenje hrvata koji ni mrava ne bi zgazili ????nevini ko moja baba.

Name

Covidodo

19.03.2017 12:36

Ovoga se Covic boji pa se udruzio sa Dodom,sa bratom po lopovluku.Mnoge stvari ce poslije ovoga biti jasnije i to oni znaju i imaju sklopljen pakt o nenapadanju.Pitanje za gradjane RSa :kad je Dodik reagovao na ustaske ispade ili druge pojave u Hrvatskoj,a koje su protiv Srba.Pitanje za Hrvate u BiH:kad je Covic pitao za Hrvate iz Posavine.Pitanje za Bosnjake:kad je Bakir bio u Krajini

ODGOVORITE
Name

Dragutin

19.03.2017 15:16

Šta je tu čudno?Pa svako teži da napravi kuću svojima tako je od kad čovek postoji.Najviše su Srbi tu bili prevareni jer su dva puta svojom krvlju pravili kuću za sve južne slovene.Ko je svima nama kriv što nismo pametni kao Hrvati koji znaju šta hoće i prave kuću samo za sebe i tako rade od kad je poražena i propala Austrougarska.Svakom pametnom je cilj da napravi svom narodu državu što veću.Bošnjaci ako ne izvuku pouku šta se dogodilo Srbima sa dve Jugoslavije,isto će tako proći sa svojim pokušajima pravljenja BiH za tri konstitutivna naroda...Jer kad Hrvati nisu hteli da ostanu u onolikoj Jugoslaviji,pa zar vi Bošnjaci mislite da će ostati sa vama i dati vam svoj deo zemlje gde žive u ovoj sadašnjoj BiH?

Name

lll

19.03.2017 12:43

Europske vrijednosti koje pominje Kolinda

ODGOVORITE
Name

Ttt

19.03.2017 16:41

Sve ispravno receno.

Name

erturgul

19.03.2017 22:21

Sva se sela pomalo nagela ,samo Ravno lezi vodoravno

ODGOVORITE