Србија значајано напредује ка ЕУ

Саветник европског комесара за проширење и суседску политку Јоханеса Хана, Франц Шаусбергер оценио је да је данашњи састанак шест премијера западног Балкана у Сарајеву од историјског значаја и додао да је Србија остварила значајан напредак на путу ка ЕУ.

Србија 16.03.2017 | 20:40
Србија значајано напредује ка ЕУ
Он је, у изјави Тањугу, рекао после сусрета шефова влада држава западног Балкана, казао да се слободно може говорити о историјском скупу, јер је било могуће да се у региону састану премијери региона.

Саветник за западни Балкан комесара Хана сматра да је регион у последње време направио значајан напредак.

"Иако сви знамо за проблеме, испод површине проблема, који су очигедни и који воде ка политичким дискусијама, има много позитивних догађаја и напретка", нагласио је Шаусбергер.

Европа је, како је подвукао, стварно заинтересована за процес европске интеграције западног Балкана, и поручује да то у региону треба буквално схватити.

"Последњи Савета ЕУ се бавио том темом, пошто је председник Савета Доналд Туск западни Балкан ставио на дневни ред. Верујем да је Хан један од оних који стално доказују да је ЕУ веома заинтересована за напредак у правцу ширења на западни Балкан", рекао је Шаусбергер.

Према његовим речима, за даљи напредак, неопходно је да се настављају овакви догађаји као у Сарајеву, да се састаје "шесторка" са или без учешћа Европске комисије.

"Постоји и идеја заједничког тржишта шесторице. То је нешто што није завршено, али је посебно у привреди важно да се настави тим путем", рекао је Шаусбергер.

Упитан како оцењује напредак Србије на путу у ЕУ Шаусбергер је казао да је остварен велики напредак.

"Мислим да је посебно под премијером Александром Вучићем, који жели да Србија буде стабилизујући фактор у региону, направљен напредак. Србија је важан фактор и верујем да цела Европа може да установи позитиван рад и напредак који је остварила земља под премијером Вучићем", казао је он.

Коментари / 0

Оставите коментар