Srbija značajano napreduje ka EU

Savetnik evropskog komesara za proširenje i susedsku politku Johanesa Hana, Franc Šausberger ocenio je da je današnji sastanak šest premijera zapadnog Balkana u Sarajevu od istorijskog značaja i dodao da je Srbija ostvarila značajan napredak na putu ka EU.

Srbija 16.03.2017 | 20:40
Srbija značajano napreduje ka EU
On je, u izjavi Tanjugu, rekao posle susreta šefova vlada država zapadnog Balkana, kazao da se slobodno može govoriti o istorijskom skupu, jer je bilo moguće da se u regionu sastanu premijeri regiona.

Savetnik za zapadni Balkan komesara Hana smatra da je region u poslednje vreme napravio značajan napredak.

"Iako svi znamo za probleme, ispod površine problema, koji su očigedni i koji vode ka političkim diskusijama, ima mnogo pozitivnih događaja i napretka", naglasio je Šausberger.

Evropa je, kako je podvukao, stvarno zainteresovana za proces evropske integracije zapadnog Balkana, i poručuje da to u regionu treba bukvalno shvatiti.

"Poslednji Saveta EU se bavio tom temom, pošto je predsednik Saveta Donald Tusk zapadni Balkan stavio na dnevni red. Verujem da je Han jedan od onih koji stalno dokazuju da je EU veoma zainteresovana za napredak u pravcu širenja na zapadni Balkan", rekao je Šausberger.

Prema njegovim rečima, za dalji napredak, neophodno je da se nastavljaju ovakvi događaji kao u Sarajevu, da se sastaje "šestorka" sa ili bez učešća Evropske komisije.

"Postoji i ideja zajedničkog tržišta šestorice. To je nešto što nije završeno, ali je posebno u privredi važno da se nastavi tim putem", rekao je Šausberger.

Upitan kako ocenjuje napredak Srbije na putu u EU Šausberger je kazao da je ostvaren veliki napredak.

"Mislim da je posebno pod premijerom Aleksandrom Vučićem, koji želi da Srbija bude stabilizujući faktor u regionu, napravljen napredak. Srbija je važan faktor i verujem da cela Evropa može da ustanovi pozitivan rad i napredak koji je ostvarila zemlja pod premijerom Vučićem", kazao je on.

Komentari / 0

Ostavite komentar