Брчко: Нови намет за привреднике

Један из сета финансијских закона усвојених прошле године у Скупштини Брчко дистрикта је и Закон о фискалним касама, а на оваквом начину евидентирања промета роба и услуга у дистрикту инсистирали су недавно и предсједници ентитетских влада. У Дирекцији за финансије у току су припреме за примјену овог Закона.

Босна и Херцеговина 16.03.2017 | 19:27
Брчко: Нови намет за привреднике
„Правилници и други акти, као и софтвери за праћење прометовања путем фискалних каса биће урађени и инсталирани до краја године, а
примјена Закона почеће 1. јануара идуће године“, потврдио је директор Дирекције за финансије Мато Лучић.

Финансијски стручњаци су и код увођења фискалних каса у ентитетима, подсјећају у Удружењу послодаваца у Брчком, тврдили да је то непотребан и скуп начин праћења прихода кога су се многе европске земље давно одрекле.

„Свјесни смо да дистрикт не може бити изузет из те обавезе у односу на ентитете и да је то дио обавеза БиХ на путу придруживања ЕУ, али сматрам да је то додатни трошак и намет на ионако танку привреду у БиХ и привреднике у Брчком, који не доноси ништа ново у квалитету праћења прихода“, оцијенио је предсједник Удружења послодаваца Шевал Суљкановић.

На подручју дистрикта послује око 4000 регистрованих привредних субјеката, а у Дирекцији за финансије су категорични – фискални рачуни су од 1. јануара 2018. без изузетка обавеза у пословању.

(БН телевизија)

Коментари / 0

Оставите коментар