Brčko: Novi namet za privrednike

Jedan iz seta finansijskih zakona usvojenih prošle godine u Skupštini Brčko distrikta je i Zakon o fiskalnim kasama, a na ovakvom načinu evidentiranja prometa roba i usluga u distriktu insistirali su nedavno i predsjednici entitetskih vlada. U Direkciji za finansije u toku su pripreme za primjenu ovog Zakona.

Bosna i Hercegovina 16.03.2017 | 19:27
Brčko: Novi namet za privrednike
„Pravilnici i drugi akti, kao i softveri za praćenje prometovanja putem fiskalnih kasa biće urađeni i instalirani do kraja godine, a
primjena Zakona počeće 1. januara iduće godine“, potvrdio je direktor Direkcije za finansije Mato Lučić.

Finansijski stručnjaci su i kod uvođenja fiskalnih kasa u entitetima, podsjećaju u Udruženju poslodavaca u Brčkom, tvrdili da je to nepotreban i skup način praćenja prihoda koga su se mnoge evropske zemlje davno odrekle.

„Svjesni smo da distrikt ne može biti izuzet iz te obaveze u odnosu na entitete i da je to dio obaveza BiH na putu pridruživanja EU, ali smatram da je to dodatni trošak i namet na ionako tanku privredu u BiH i privrednike u Brčkom, koji ne donosi ništa novo u kvalitetu praćenja prihoda“, ocijenio je predsjednik Udruženja poslodavaca Ševal Suljkanović.

Na području distrikta posluje oko 4000 registrovanih privrednih subjekata, a u Direkciji za finansije su kategorični – fiskalni računi su od 1. januara 2018. bez izuzetka obaveza u poslovanju.

(BN televizija)

Komentari / 0

Ostavite komentar