Воће и поврће могу да буду опасни за труднице

Труднице би требало да избегавају да једу лиснато зелено поврће и воће због пестицида који могу да нашкоде мозгу бебе, упозоравају стручњаци.

Здравље 07.03.2017 | 13:32
Воће и поврће могу да буду опасни за труднице
Професор Филип Грандин са Харвард Школе јавног здравља тврди да пестициди који се налазе у воћу и поврћу поништавају било какве позитивне ефекте по наше здравље и могу да наштете бебином мозгу док је она у материци.

Решење за овај озбиљан проблем јесте љуштење воћа и конзумирање органских намирница, као и пијење флаширане воде како би се избегле хемикалије присутне у води из чесме.

“Дефинитивно би требало да једемо воће и поврће, а то је посебно важно за трудниве. Проблем је у томе што, иако су нутријенти у воћу и поврћу важни за фетус, пестициди могу да наштете развоју мозга фетуса“, тврди Грандин.

Истраживање Колумбија универзитета пре 5 година показало је да деца изложена пестицидима у материци имају нижи ИQ и тањи фронтални кортекс – што показује “структуралне промене у развоју људског мозга”.

Стручњаци саветују женама да перу воће и поврће како би се уклонили трагови земље у којој се можда налази токсоплазма, паразит који може да повреди нерођену бебу.

Они су нагласили да случајеви тровања показују да најмање 200 хемикалија може да продре у људски мозак и направи штету на нервним ћелијама – а овоме су посебно подложна деца.

Извор: Телеграф

Коментари / 0

Оставите коментар