Voće i povrće mogu da budu opasni za trudnice

Trudnice bi trebalo da izbegavaju da jedu lisnato zeleno povrće i voće zbog pesticida koji mogu da naškode mozgu bebe, upozoravaju stručnjaci.

Zdravlje 07.03.2017 | 13:32
Voće i povrće mogu da budu opasni za trudnice
Profesor Filip Grandin sa Harvard Škole javnog zdravlja tvrdi da pesticidi koji se nalaze u voću i povrću poništavaju bilo kakve pozitivne efekte po naše zdravlje i mogu da naštete bebinom mozgu dok je ona u materici.

Rešenje za ovaj ozbiljan problem jeste ljuštenje voća i konzumiranje organskih namirnica, kao i pijenje flaširane vode kako bi se izbegle hemikalije prisutne u vodi iz česme.

“Definitivno bi trebalo da jedemo voće i povrće, a to je posebno važno za trudnive. Problem je u tome što, iako su nutrijenti u voću i povrću važni za fetus, pesticidi mogu da naštete razvoju mozga fetusa“, tvrdi Grandin.

Istraživanje Kolumbija univerziteta pre 5 godina pokazalo je da deca izložena pesticidima u materici imaju niži IQ i tanji frontalni korteks – što pokazuje “strukturalne promene u razvoju ljudskog mozga”.

Stručnjaci savetuju ženama da peru voće i povrće kako bi se uklonili tragovi zemlje u kojoj se možda nalazi toksoplazma, parazit koji može da povredi nerođenu bebu.

Oni su naglasili da slučajevi trovanja pokazuju da najmanje 200 hemikalija može da prodre u ljudski mozak i napravi štetu na nervnim ćelijama – a ovome su posebno podložna deca.

Izvor: Telegraf

Komentari / 0

Ostavite komentar