Министарка помаже филм о Готовини

Министарка одбране БиХ Марина Пендеш потписала је одлуку о томе да Оружане снаге БиХ уступе ресурсе за снимање филма о хрватском генералу Анти Готовини без знања свог заменика Бориса Јеринића, који је био против одобрења овог захтева, а супотписник одлуке начелник заједничког штаба ОС БиХ Анто Јелеч тврди да су све потребне процедуре спроведене.

Босна и Херцеговина 07.03.2017 | 08:37
Министарка помаже филм о Готовини
Н1 наводи да Јелеч није желео да коментарише изјаве српских званичника да је одлуку донела "хрватска компонента у ОС БиХ".

"Одобрено је неколико средстава неперспективне имовине, пет тенкова, камиони, још нека опрема која је у међувремену враћена у складиште Оружаних снага на чување. У будућности када се будемо решили свих вишкова, то нећемо моћи да уступамо. Ништа није плаћено, јер ми немамо финансијских средстава да платимо превоз, па тако корисник услуга осигурава и превоз и ситне преправке, што су и урадили и не видим шта је спорно", каже Јелеч.

Чланови Заједничке парламентарне комисије за одбрану и сигурност сматрају да се због осетљивости теме ипак ради о питању које је требало решити у консултацији са Председништвом БиХ.

"Председништво БиХ је врховни комадант Оружаних снага. Самим тим Председништво има позицију одлучивања у тој области", сматра Борислав Бојић, члан Комсије и потпредседник СДС-а.

Председавајући Председништва БиХ Младен Иванић изјавио је у понедељак да то тело није расправљало нити донело одлуку о коришћењу ресурса Оружаних снага БиХ за снимање филма о хрватском генералу Анти Готовини.

Иванић је на конференцији за новнаре рекао да се може претпоставити да није одушевљен чињеницом да се снима филм о Готовини.

"То је питање за Министарство одбране БиХ", рекао је Иванић упитан да ли су су током снимања филма о Готовини на територији БиХ коришћени ресурси Оружаних снага те земље.

"Председништво БиХ није расправљало о томе, нити је донело одлуку. Министарство одбране је то одлучивало", казао је Иванић, те додао да је имао других политичких питања у протеклом периоду, пре свега везано за ревизију пресуде МСП по тужби БиХ против Србије.

Н1 подсећа да се име Готовине, који је кратко време био и заповедник ХВО-а, у БиХ спомињало и у контексту кривичне пријаве МУП-а РС због ратних злочина, наводно почињених у операцијама у западној Босни "Маестрал" и "Јужни потез", где су учествовале 4. и 7. гардијска бригада ХВ-а, 1. хрватски гардијски здруг.

У акцији која је обухватила и Мркоњић Град убијена је 181 особа, ратни заробљеници и цивили. У Тужилаштву БиХ упознати су са овим злочинима, али су демантовали информације о истрагама које наводно воде до Готовине.

(Тањуг)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

БИХ

07.03.2017 07:48

Има на Балкану једна чудна земља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вересија

07.03.2017 10:29

Милорад неце реагирати, нормално кад цовјек воли Готовину.

Name

Смрдољак, мјерач висине кукуруза

07.03.2017 14:27

"Хвала мојој вјерној сурадници Марини на гратис услузи, хвала ројнику Човићу, хвала моме драгом пријатељу Додику који су омогућили снимање мог преиграног сликописа на аутентичним мјестима и аутентичном војном техником тог повјесног доба беспућа", изјавио је Смрдољак након што је добио Хросцара са угравираним ЗДС за филм о генералу Готовини.

Name

Драган

07.03.2017 08:02

Младену Иваницу оспоравају право на поцасни вод за дан републике а ови дају и тенкове за потребе снимања филма генерал Антуна Врдољака који је пресудјен као ратни злоцинац и осудјен али је залбени савјет поностио одлуку због уласка Хрватске у ЕУ.Дозволити овако несто је најблазе рецено увреда за све српске зртве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пирмо пирмо

07.03.2017 09:31

Значи слободан ко и Перишич Милутинович......... .у чему је проблем.

Name

Ево ,

08.03.2017 09:02

Јос један доказ, да су :федерација ,и хрватска једна дрзава. извести референдум о одцепљењу ,сто пре тим боље. додик изврси обецање.

Name

Жицо

07.03.2017 08:36

Мој Драгане гдје ти нађе Врдољака

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поново

07.03.2017 08:43

Мој младене нико те ниста не пита-

Name

Хаха

07.03.2017 08:53

Легенде

Name

камелеон

07.03.2017 08:52

Присјетимо се захтјева Емира Кустурице, да му се уступе МТС ОС БиХ за снимање филма у Требињу и околини. Није се радило о тенковима и хаубицама, као у овом случају, али је без обзира на то, реакција бошњачких политичара, укључујући и Бакира Изетбеговића, била да не дозвољавају било какво ангажовање ОС БиХ у те сврхе. Реакција српских политичара је била блага или скоро никаква, па је г-дин Кустурица рјешење нашао на други начин. На изглед банална ствар, али је јасно да су, у овој назови држави, у примјени двуструки стандарди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац рс

07.03.2017 09:44

НЕЦЕ САД ДОДИК РЕАГОВАТИ ДА НЕБИ ПОВРИЈЕДИО БРАТА МУ ЦОВИЦА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.03.2017 11:35

Ваљда треба да реагују Срби у Заједничким органима прво?