Ministarka pomaže film o Gotovini

Ministarka odbrane BiH Marina Pendeš potpisala je odluku o tome da Oružane snage BiH ustupe resurse za snimanje filma o hrvatskom generalu Anti Gotovini bez znanja svog zamenika Borisa Jerinića, koji je bio protiv odobrenja ovog zahteva, a supotpisnik odluke načelnik zajedničkog štaba OS BiH Anto Jeleč tvrdi da su sve potrebne procedure sprovedene.

Bosna i Hercegovina 07.03.2017 | 08:37
Ministarka pomaže film o Gotovini
N1 navodi da Jeleč nije želeo da komentariše izjave srpskih zvaničnika da je odluku donela "hrvatska komponenta u OS BiH".

"Odobreno je nekoliko sredstava neperspektivne imovine, pet tenkova, kamioni, još neka oprema koja je u međuvremenu vraćena u skladište Oružanih snaga na čuvanje. U budućnosti kada se budemo rešili svih viškova, to nećemo moći da ustupamo. Ništa nije plaćeno, jer mi nemamo finansijskih sredstava da platimo prevoz, pa tako korisnik usluga osigurava i prevoz i sitne prepravke, što su i uradili i ne vidim šta je sporno", kaže Jeleč.

Članovi Zajedničke parlamentarne komisije za odbranu i sigurnost smatraju da se zbog osetljivosti teme ipak radi o pitanju koje je trebalo rešiti u konsultaciji sa Predsedništvom BiH.

"Predsedništvo BiH je vrhovni komadant Oružanih snaga. Samim tim Predsedništvo ima poziciju odlučivanja u toj oblasti", smatra Borislav Bojić, član Komsije i potpredsednik SDS-a.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je u ponedeljak da to telo nije raspravljalo niti donelo odluku o korišćenju resursa Oružanih snaga BiH za snimanje filma o hrvatskom generalu Anti Gotovini.

Ivanić je na konferenciji za novnare rekao da se može pretpostaviti da nije oduševljen činjenicom da se snima film o Gotovini.

"To je pitanje za Ministarstvo odbrane BiH", rekao je Ivanić upitan da li su su tokom snimanja filma o Gotovini na teritoriji BiH korišćeni resursi Oružanih snaga te zemlje.

"Predsedništvo BiH nije raspravljalo o tome, niti je donelo odluku. Ministarstvo odbrane je to odlučivalo", kazao je Ivanić, te dodao da je imao drugih političkih pitanja u proteklom periodu, pre svega vezano za reviziju presude MSP po tužbi BiH protiv Srbije.

N1 podseća da se ime Gotovine, koji je kratko vreme bio i zapovednik HVO-a, u BiH spominjalo i u kontekstu krivične prijave MUP-a RS zbog ratnih zločina, navodno počinjenih u operacijama u zapadnoj Bosni "Maestral" i "Južni potez", gde su učestvovale 4. i 7. gardijska brigada HV-a, 1. hrvatski gardijski zdrug.

U akciji koja je obuhvatila i Mrkonjić Grad ubijena je 181 osoba, ratni zarobljenici i civili. U Tužilaštvu BiH upoznati su sa ovim zločinima, ali su demantovali informacije o istragama koje navodno vode do Gotovine.

(Tanjug)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

BIH

07.03.2017 07:48

Ima na Balkanu jedna čudna zemlja.

ODGOVORITE
Name

Veresija

07.03.2017 10:29

Milorad nece reagirati, normalno kad covjek voli Gotovinu.

Name

Smrdoljak, mjerač visine kukuruza

07.03.2017 14:27

"Hvala mojoj vjernoj suradnici Marini na gratis usluzi, hvala rojniku Čoviću, hvala mome dragom prijatelju Dodiku koji su omogućili snimanje mog preigranog slikopisa na autentičnim mjestima i autentičnom vojnom tehnikom tog povjesnog doba bespuća", izjavio je Smrdoljak nakon što je dobio Hroscara sa ugraviranim ZDS za film o generalu Gotovini.

Name

Dragan

07.03.2017 08:02

Mladenu Ivanicu osporavaju pravo na pocasni vod za dan republike a ovi daju i tenkove za potrebe snimanja filma general Antuna Vrdoljaka koji je presudjen kao ratni zlocinac i osudjen ali je zalbeni savjet ponostio odluku zbog ulaska Hrvatske u EU.Dozvoliti ovako nesto je najblaze receno uvreda za sve srpske zrtve.

ODGOVORITE
Name

pirmo pirmo

07.03.2017 09:31

Znači slobodan ko i Perišič Milutinovič......... .u čemu je problem.

Name

Evo ,

08.03.2017 09:02

Jos jedan dokaz, da su :federacija ,i hrvatska jedna drzava. izvesti referendum o odcepljenju ,sto pre tim bolje. dodik izvrsi obecanje.

Name

Žico

07.03.2017 08:36

Moj Dragane gdje ti nađe Vrdoljaka

ODGOVORITE
Name

Ponovo

07.03.2017 08:43

Moj mladene niko te nista ne pita-

Name

Haha

07.03.2017 08:53

Legende

Name

kameleon

07.03.2017 08:52

Prisjetimo se zahtjeva Emira Kusturice, da mu se ustupe MTS OS BiH za snimanje filma u Trebinju i okolini. Nije se radilo o tenkovima i haubicama, kao u ovom slučaju, ali je bez obzira na to, reakcija bošnjačkih političara, uključujući i Bakira Izetbegovića, bila da ne dozvoljavaju bilo kakvo angažovanje OS BiH u te svrhe. Reakcija srpskih političara je bila blaga ili skoro nikakva, pa je g-din Kusturica rješenje našao na drugi način. Na izgled banalna stvar, ali je jasno da su, u ovoj nazovi državi, u primjeni dvustruki standardi.

ODGOVORITE
Name

Borac rs

07.03.2017 09:44

NECE SAD DODIK REAGOVATI DA NEBI POVRIJEDIO BRATA MU COVICA

ODGOVORITE
Name

Re

07.03.2017 11:35

Valjda treba da reaguju Srbi u Zajedničkim organima prvo?