Регионална сарадња - један од приоритета

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак рекао је данас у Загребу на неформалном састанку министара иностраних послова земаља чланица Процеса за сарадњу у југоисточној Европи /СЕЕЦП/ да регионална сарадња остаје један од приоритета спољне политике БиХ.

Регион 03.03.2017 | 17:30
Регионална сарадња - један од приоритета
Учесницима састанка Црнадак је указао на значај СЕЕЦП-а, као и других регионалних иницијатива, те објавио кандидатуру БиХ за предсједавање СЕЕЦП-у у мандату 2018. и 2019. година, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Црнадак је нагласио да велике миграције становништва, таласи избјеглица и безбједносни изазови, који су у посљедње двије године довели у питање безбједност Европе и њеног непосредног сусједства, изискују јачу сарадњу земаља југоисточне Европе.

"Сарадња БиХ са првим сусједима, стварање међусобног повјерења и унапређење конструктивног дијалога посебно са Хрватском и Србијом, од кључне су важности за стабилност и развитак овог региона", истакао је Црнадак.

Он је рекао да се потврдило да је европска перспектива најбољи и најподстицајнији оквир за превладавање насљеђа из прошлости ове три земље и да ЕУ остаје најбољи оквир за суочавање са преосталим изазовима.

На састанку у Загребу министри земаља чланица СЕЕЦП-а су разговарали и о начинима борбе против тероризма и подршци земљама чланицама СЕЕЦП-а које су на путу европских интеграција, као и о сарадњи у области конективити агенде, комуникација, транспорта и енергетике.

Састанак је одржан у оквиру предсједавања Хрватске СЕЕЦП-у.

БиХ је чланица СЕЕЦП-а од 2001. године, а предсједавала је овој организацији у мандату 2003/2004. година.

Извор: СРНА

Коментари / 0

Оставите коментар