Regionalna saradnja - jedan od prioriteta

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je danas u Zagrebu na neformalnom sastanku ministara inostranih poslova zemalja članica Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi /SEECP/ da regionalna saradnja ostaje jedan od prioriteta spoljne politike BiH.

Region 03.03.2017 | 17:30
Regionalna saradnja - jedan od prioriteta
Učesnicima sastanka Crnadak je ukazao na značaj SEECP-a, kao i drugih regionalnih inicijativa, te objavio kandidaturu BiH za predsjedavanje SEECP-u u mandatu 2018. i 2019. godina, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Crnadak je naglasio da velike migracije stanovništva, talasi izbjeglica i bezbjednosni izazovi, koji su u posljednje dvije godine doveli u pitanje bezbjednost Evrope i njenog neposrednog susjedstva, iziskuju jaču saradnju zemalja jugoistočne Evrope.

"Saradnja BiH sa prvim susjedima, stvaranje međusobnog povjerenja i unapređenje konstruktivnog dijaloga posebno sa Hrvatskom i Srbijom, od ključne su važnosti za stabilnost i razvitak ovog regiona", istakao je Crnadak.

On je rekao da se potvrdilo da je evropska perspektiva najbolji i najpodsticajniji okvir za prevladavanje nasljeđa iz prošlosti ove tri zemlje i da EU ostaje najbolji okvir za suočavanje sa preostalim izazovima.

Na sastanku u Zagrebu ministri zemalja članica SEECP-a su razgovarali i o načinima borbe protiv terorizma i podršci zemljama članicama SEECP-a koje su na putu evropskih integracija, kao i o saradnji u oblasti konektiviti agende, komunikacija, transporta i energetike.

Sastanak je održan u okviru predsjedavanja Hrvatske SEECP-u.

BiH je članica SEECP-a od 2001. godine, a predsjedavala je ovoj organizaciji u mandatu 2003/2004. godina.

Izvor: SRNA

Komentari / 0

Ostavite komentar