Савјетовање о производњи уљарица

БиХ увози 100. 000 тона соје и сачме уљарица за производњу сточне хране, а око 200. 000 хектара необрађеног земљишта зараста у коров. Стратегије на нивоу државе нема, аграрна политика није стимулативна, а с приносима од око двије тоне није могуће остварити профит и примијенити технолошка достигнућа, речено је у Брчком на „Дану уљарица“ које је организовала компанија „Бимал“ у сарадњи с локалним Институтом за развој и унапређење пољопривреде.

Босна и Херцеговина 02.03.2017 | 19:39
Савјетовање о производњи уљарица
„Ми нудимо повољне услове за уговарање и гарантовану цијену од 640 КМ за тону соје, а уколико тржишна цијена буде већа, исплаћујемо разлику. Спремни смо да прихватимо све што се у БиХ произведе, али је чињеница да и поред извјесног повећања, површине од 6.000 хектара под сојом, уљаном репицом и спорадично сунцокретом, чине тек пет до десет одсто нашег капацитета“, каже представник „Бимала“ Шевал Суљкановић.

Директор Институра за пољопривреду Републике Српске Војислав Тркуља каже да је ова научна установа селектовала четири сорте соје које нуди произвођачима и подсјећа да је ријеч о „чистим“ сјеменима која нису генетски модификована.

„Стратешки циљ је ставити у функцију необрађене површине а потребан је и читав низ системских мјера за стимулацију пољопривредника, како би се увећале површине и постигли приноси који су, и поред потенцијалних могућности земљишта и родности, као и због изостанка савремене технологије, заиста скромни“, каже Тркуља.

Пред почетак прољећне сјетве са савјетовања у Брчком, коме су присуствовали ратари од Српца до Тузле и Бијељине, упућен је апел државним и ентитетским институцијама да се кроз мјере укупне аграрне политике стимулише производња уљарица које су, наглашено је, неискоришћена развојна шанса БХ привреде.

(БН телевизија)

Коментари / 0

Оставите коментар