Savjetovanje o proizvodnji uljarica

BiH uvozi 100. 000 tona soje i sačme uljarica za proizvodnju stočne hrane, a oko 200. 000 hektara neobrađenog zemljišta zarasta u korov. Strategije na nivou države nema, agrarna politika nije stimulativna, a s prinosima od oko dvije tone nije moguće ostvariti profit i primijeniti tehnološka dostignuća, rečeno je u Brčkom na „Danu uljarica“ koje je organizovala kompanija „Bimal“ u saradnji s lokalnim Institutom za razvoj i unapređenje poljoprivrede.

Bosna i Hercegovina 02.03.2017 | 19:39
Savjetovanje o proizvodnji uljarica
„Mi nudimo povoljne uslove za ugovaranje i garantovanu cijenu od 640 KM za tonu soje, a ukoliko tržišna cijena bude veća, isplaćujemo razliku. Spremni smo da prihvatimo sve što se u BiH proizvede, ali je činjenica da i pored izvjesnog povećanja, površine od 6.000 hektara pod sojom, uljanom repicom i sporadično suncokretom, čine tek pet do deset odsto našeg kapaciteta“, kaže predstavnik „Bimala“ Ševal Suljkanović.

Direktor Institura za poljoprivredu Republike Srpske Vojislav Trkulja kaže da je ova naučna ustanova selektovala četiri sorte soje koje nudi proizvođačima i podsjeća da je riječ o „čistim“ sjemenima koja nisu genetski modifikovana.

„Strateški cilj je staviti u funkciju neobrađene površine a potreban je i čitav niz sistemskih mjera za stimulaciju poljoprivrednika, kako bi se uvećale površine i postigli prinosi koji su, i pored potencijalnih mogućnosti zemljišta i rodnosti, kao i zbog izostanka savremene tehnologije, zaista skromni“, kaže Trkulja.

Pred početak proljećne sjetve sa savjetovanja u Brčkom, kome su prisustvovali ratari od Srpca do Tuzle i Bijeljine, upućen je apel državnim i entitetskim institucijama da se kroz mjere ukupne agrarne politike stimuliše proizvodnja uljarica koje su, naglašeno je, neiskorišćena razvojna šansa BH privrede.

(BN televizija)

Komentari / 0

Ostavite komentar