Тотално уништено повјерење у БиХ

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је захтјев за ревизију пресуде по тужби против Србије изазвао довољно буре и поремећаја у оквиру цјелокупног система у БиХ, те да је тотално уништено међусобно повјерење, ако је оно уопште постојало.

Босна и Херцеговина 25.02.2017 | 10:13
Тотално уништено повјерење у БиХ
Цвијановићева је навела да је у питању опасна политичка провокација /бошњачког члана Предсједништва БиХ/ Бакира Изетбеговића која доводи у питање не само односе у БиХ, већ и у региону.

"Показало се колико су неки људи спремни да дјелују ванинституционално да би истјерали неки свој политички циљ. Која цијена ће се платити због тога, остаје да се види. Очекујем да се покаже потпуно јединство политичких партија у Народној скупштини Српске о овом питању", изјавила је Цвијановићева "Еуроблицу".

Када је ријеч о њеном недавном боравку у Америци, премијер Српске је навела да је искористила сваку прилику да у САД разговара са високопозиционираним људима из Републиканске партије, која је дошла на власт.

Цвијановићева је рекла је с тим људима разговарала о политичкој, економској и безбједносној ситуацији у БиХ и региону.

"То што се направила хистерија, дрека и омаловажавање, морам да кажем да томе не придајем пажњу. Мени је важније оно што сам урадила тамо него оно што сам могла да чујем од незадовољних опозиционара или хистеричног политичког Сарајева", поручила је Цвијановићева.

Она је рекла да су сасвим реална очекивања да се укину санкције САД предсједнику Српске Милораду Додику, јер је таква мјера потпуно бесмислена.

"Бесмисленост одлуке одлазеће администрације мјери се по једној простој ствари – да ли је БиХ нешто боља након што су одлучили да уђу у такав систем санкција? Јасно је да није", навела је Цвијановићева и изразила очекивање да ће поменуте санкције бити уклоњене, те да не вјерује да ће се им се Европска унија придружити.

Она је назвала бесмисленим захтјев опозиције да буде смијењен шеф Представништва Српске у Вашингтону Обрад Кесић.

"Објашњење /опозиције/ по коме представништво треба да спријечи санкције /предсједнику Српске Милораду Додику/ је тотална будалаштина. Оно нема такав капацитет", оцијенила је Цвијановићева.

Када је ријеч о њеном саслушању у Тужилаштву БиХ у вези са референдумом о Дану Републике, премијер Српске је рекла да сви имају информације да је план да се подигну оптужнице.

"Моје саслушање је помјерено из оправданих разлога и мислим да је адвокат договорио неки термин за март да дам изјаву. Не могу да то сада подијелим са јавношћу, али биће прилике да буде упозната с тим шта је на сцени и шта се покушава постићи. Могу само да кажем да ће Српска из свега изаћи много јача", нагласила је Цвијановићева.

Она је рекла да потреба за реконструкцијом Владе није била на дневном реду ниједног коалиционог састанка, а ни СНСД-а. "Када буде – то ће бити јавно", рекла је Цвијановићева.

Она је изразила задовољство радом Владе ако се погледају показатељи из 2016. и упореде са претходном годином.

"Ако сте 2016. године имали 30.000 мање незапослених у односу на 2013. када сам почела мандат, задовољна сам. Ако сте повећали запосленост 2016. у односу на 2015. на три одсто и ако смо упркос силним оптерећењима успјели да вратимо 215 милиона КМ више него што смо се задужили - задовољна сам. Ако је раст индустријске производње забиљежен на 20 одсто и ако је извоз повећан, мислим да радимо добру ствар", оцијенила је Цвијановићева.

Она је рекла да плате и пензије неће бити угрожене ако не буде нове транше Међународног монетарног фонда /ММФ/.

Цвијановићева је навела да су искључиви кривци за новонасталу ситуацију Федерација и ниво БиХ, који нису испунили своје обавезе, чиме су довели у питање повлачење нове транше, која је била планирана за фебруар.

"То показује да је овај аранжман угрожен, у смислу да буде редефинисан, а то значи да се понуде и мањи износи и много лошији услови него раније. У најгорем случају, може доћи до потпуне обуставе и прекида аранжмана. Све ће зависити од тога на који начин ће се понашати они који нису испунили своје обавезе, а то је Сарајево. Српска је свој дио посла завршила прије два мјесеца", истакла је Цвијановићева.

На питање да ли ће Српска тражити нове кредиторе ако пропадне аранжман са ММФ-ом, премијер Српске је рекла да се увијек разговара са потенцијално новим кредиторима и упоређује који су то услови који се могу добити.

"Имамо на домаћем плану одређених ресурса и резерви које се повлаче у таквим ситуацијама. Не видим да се овдје било шта алармантно дешава за Српску", оцијенила је Цвијановићева.

Она је додала да Српска није превише задужена, те да у том смислу није ни близу ризичне тачке.

"Рећи ћу да смо 215 милиона КМ прошле године више вратили него што смо повукли. Ми смо повукли 419 милиона КМ, а вратили 634 милиона КМ. То показује да смо у стању да извршавамо своје обавезе", навела је Цвијановићева.

Она је рекла да постоје нека кашњења као у пољопривреди, али да ће се то намиривати приоритетно из средстава која се добију по основу руског клириншког дуга.

"Очекујем да ће то бити у наредних мјесец дана. Међутим, то опет не зависи од Српске, већ од министарстава финансија БиХ и Русије", рекла је Цвијановићева.

Она је додала да ће пензионерима на располагање бити стављена одређена средства у виду једнократне и двократне помоћи док се не нађе рјешење за повећање пензија, за шта је Влада опредијељена.

"У овом моменту можемо говорити о уштеђених 14 милиона КМ, који могу бити стављени на располагање. Томе ће се додати и друга средства о чему ће се опредјељивати Влада. План је да би та помоћ требало да буде у априлу и онда током јесени", навела је Цвијановићева.

Извор: Агенције/Еуроблиц

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

Карадоз

25.02.2017 09:16

Кад процитам како је лијепо вама у ПЦ позелим да ме усвојите...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.02.2017 09:41

Не усвајамо усвојену децу.

Name

Ре

25.02.2017 10:10

Све цвета у ПЦ и јос висе врацају нег сто узму а дуг све веци како то?????

Name

Тип топ

25.02.2017 11:35

Једном сте пресвукли дрес, шта ћете нам такви? Сад сте дефинисали ко сте, пробајте бар то остати и не савијати ледја на прву силу која се појави.

Name

Ненад

25.02.2017 13:22

Нетреба тебе усвајати само се врати својим коријенима.

Name

режим

25.02.2017 13:57

Овај режим ће завршити као у Румунији (Чаушеску). Све су опљачкали до дна. Шта мислите да имамо војску као ЈНА (издвајало се 53% савезног буџета), па полицију као Титову (господа, одјевена, наоружана), па Т.О., па цивилну заштиту, па резервни састав ЈНА и Полиције и тд. Све је било на свом мјесту; запосленост, Г.О. станови, куће... Сад ништа немамо, али Баја има милијарде (3,6).

Name

Кики

25.02.2017 09:30

Сад је на дјелу разбијање касице прасице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

25.02.2017 10:18

Ма зна и Милорад да ова Зељка нема појма о економији али то јој и јест највеца квалификација да би остала на том марионетском полозају. Фактицки климоглавац. Она је идеална да би Додик био два у једном. Прецједник и премијер.

Name

@ Тип топ

25.02.2017 12:40

Реце Босњак православац,како оно вас назва Илија Гарасанин.

Name

РЕ

25.02.2017 13:10

ПРЕДСЕДНИЦЕ ВЛАДЕ, МИ Г5РАДЈАНИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ СМО ИЗГУБИЛИ ТОТАЛНО ПОВЈЕРЕЊЕ У ТЕБЕ И ВЛАДУ ДА НАМ МОЗЕТЕ, ЗЕЛИТЕ И ХОЦЕТЕ ДА ОБЕЗБИЈЕДИТЕ НОРМАЛАН ЗИВОТ, НОРМАЛАН ПОСАО И ДОСТОЈАНСТВО СКРОМНОГ ГРАДЈАНИНА Р. С. НОРМАЛНО СКОЛОВАЊЕ И ЛИЈЕЦЊЕ, КАО И ЈАКО НЕОПХОДНУ БРИГУ О НАТАЛИТЕТУ. АКО НАС ЗА 50 ГОДИНА НЕ БУДЕ, ЦЕМУ СВЕ ОВО.

Name

Само питам

25.02.2017 09:33

Бојиш ли се Бога, ој Жељко? Не лажи,не кради, не чини прељубу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тзхц

25.02.2017 09:35

Па ста це вам онда паре од ММФ,кад сте тако успијесни?

ОДГОВОРИТЕ
Name

снд

25.02.2017 14:18

1. Предсједнице колико смо били задужени када си изабрана за Предсједника Владе а колико смо задужени сада? 2. Зашто константно причате о успјеху и прогресу а истовемено се задужујете код ММФ-а и других банкарских институција? 3. Зашто су пензије најниже у региону? 4. Размишљате ли како пензионер са 250 КМ може платити рачуне за комуналне услуге, лијекове и храну за мјесец дана? 5. Зашто плаћате милионе на разне лобисте који не могу доћи на састанак ни код трећег помоћника подсекретара а људи нам умиру од глади?

Name

ертургул

25.02.2017 09:40

Нема пара мацо драга ,морате бит паметни а не екстермни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Папа

25.02.2017 09:49

Федерацији да требају паре испостовала би ! А посто им не треба не морају прихватати све сто ММФ трази за ралику од вас у РС који мораиу све услове од ММФ прихватити јер ви без ММФ сте готови. Пропали сте ко мало је реци ко Грцка. А нико за то не одговара? За вас је то сасвим нормално и природно? И јос себе назива премијерком? Ахахахqххqхахаааааа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јел То Сигурно

25.02.2017 10:28

Да си ти изгубила повјерење у бих и да цувас торбицу цим се куци вратис из Америке да ти неко не мазне телефон у којем је селфи са Трампом (добра камера мозе доста да вас примакне па да умјесто 300 буде мозда 3 метра). Ко би реко да је тако,ма ја ти не вјерујем ниста,хај се закуни у оба твоја папка да је тако па да народ повјерује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

25.02.2017 10:53

Нарушено повјерење, јер се твој газда Миле Додик, нашао на црној листи!!! Заједно са Кељмендијем, ИСИЛ-ом и сличним....

ОДГОВОРИТЕ
Name

до=хи

25.02.2017 11:03

Додик систаматски уништава Србе сиромаштвом (самуубиства, убиства, исељавање, дрога, рано умирање/цркавање).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марија

25.02.2017 11:39

О чему ова прича, повјерење,поштење,хуманости, шта то бјеше нормалан човјек.

Name

АР

25.02.2017 11:46

Била Зељкица на молитвеном у АМЕРИКИ хахахааааа. Мозес мислити плус прицала са вазним лицностима .То је онај конобар на слици сто послузује кафу па су разговарали.Салим се мала је право обавила разговоре А богами И наредила АМЕРИМА да одма укину санкције њеном поглавици хаха Да ње оваквих ко она стварно би било све тузно И залосно у овој земљи.

Name

"РС"

25.02.2017 12:03

РС је Додик већ сахранио, она је 20% у животу. То је највећи злочинац Срба. Живјела ЦРНА КЊИГА у свим замљама света.

Name

кредити

25.02.2017 12:10

Не узимају се кредити само од ММФ-а, они се узимају и од Светске банке, и то; Сва министарства, републичке управе и дирекције, јавна предузећа и др. а све уз одобрење Владе /Дудука. Тако се само мала Реп. Гео Управа већ задужила 40 милона КМ, сасвим непотребно, али смишљено!

Name

РУГИП

25.02.2017 12:16

Та Гео-РУГИП је прије 1992. год. премјерила цијелу БиХ и успоставила нови катастар без кредита, а ова РУГИП РС узела толике кредите, а ништа нису урадили, а све потрошили, уз налоге Додикове (Комленовић, Деурић, Станковић-кум, Радуљ...)

Name

брек

25.02.2017 13:27

Гдје су Додиче Бракови? Нема бракова, нема запошљавања, наталитет у минусу, а ти сину дајеш послове тј. фирми ПРОИНТЕР и то на десетине милиона путем свих државних институција и ЈП. Све ће то народ отети.

Name

Папа

25.02.2017 11:43

Она јос вјерује у свог пасу Додика. Казе да је увјерена да це се санкције њеном паси бити ускоро укинуте.Ста она користи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

yугословен

25.02.2017 12:16

НЕ МОЗЕ НАМ НИКО НИСТА ОЈЈЈЈЈ ХАА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Схадоw

25.02.2017 13:43

Смјесно ми. Бас она има коме ста да казе. Зељка, ниси ни ти сјајна! Сви сте ви исти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ос

25.02.2017 14:57

Велепродаја магле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дубиоза

25.02.2017 16:57

Докле више правите будалама свој народ докле празне прице о распадима распадају се само људи који немају посла хране дјеца одосе трбухом за крухом теско це се вратити икада . Јаднициииииии болесни .

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

25.02.2017 18:53

Гледам ове све коментаре И ниста љепсе видјети него овако да се обицан свијет висе не свадја Ма ко био углавном треба се добро слозити И истјерати пацове по могуцност истјерати сто даље.