Најава: СП у ски скоковима! Контра тези да су три лета боља него једна зима...

Од сутра, 24. фебруара, у Лахтију.

Остали спортови 23.02.2017 | 19:50
Најава: СП у ски скоковима! Контра тези да су три лета боља него једна зима...
Честа српска изрека да су “три лета боља него једна зима“ за љубитеље зимских спортова не важи, па ће они у наредних 15 дана прижељкивати временске прилике супротне садашњим. Разлог је једноставан - у финском Лахтију се одржава 38. Светско првенство у нордијским дисциплинама, а ски скокови су краљевска класа  те групе спортова.

Како и доликује, шампионат ће стартовати 24. фебруара индивидуалним такмичењем дама.

Пето по реду планетарно првенство у чијем програму се налазе и женска надметања, коначно би требало да невероватну Јапанку Сару Таканаши инаугурише у светску шампионку. Двадесетогодишњакиња из “земље излазећег сунца“ у својој колекцији има 3 медаље са првенстава света, чак и “злато“ у миксу, али оно не сија као појединачно. Најбоља такмичарка у историји женских скокова, суверена владарка и победница Светског купа ће највећу конкуренцију имати у сународници Јуки Ито, Норвежанки Марен Лундби, а и Немице би лако могле да се умешају у борбу за трон, пре свих Катарина Алтаус, док ће из другог реда своју прилику вребати Словенке од којих је најистакнутија фигура тренутно Ема Клинец. Титулу брани “панцерка“ Карина Фогт, а најуспешнија у  краткој историји дуела “свих“ држава света је Аустријанка Данијела Ирашко -Штолц са два одличја. Од тога је једно најсјајније, тако да и она има одређене шансе за другу победу на СП у својој каријери.

Мушкарци ће премијеру имати дан каснија, 25. фебруара на малој (нормалној) скакаоници

Пошто лепши пол оно најбоље “увози“ са истока, онда у мушке скокове  фаворити стижу из срца, у овом случају из средње Европе.

Бивши светски првак на малој скакаоници, победник Новогодишње турнеје ове године и актуелни лидер Светског купа Камил Стох, ако је судити према тренутној ситуацији, биће први на листи оних којима се дају највеће шансе за победу, Аустријанац Штефан Крафт би требало да му “дува за врат“, а мира им неће давати прва нада Скандинавије, Норвежанин Данијел-Андре Танде и Стохов земљак Пјотр Жила, сензационални члан скакачке елите ове сезоне. Из  мртвих се полако буди и Петер Превц , који ће представљати узданицу бивше Југославије с намером да подсети на сензационални тријумф свог земљака Рока Бенковича пре 12 година, а никако не треба отписати ни  трећег Пољака, Маћеја Кота,  чак ни најбољег Немца Андреаса Велингера. Трећи ред могућих хероја чиниће трећи  Аустријанци Хајбек, Фетнер и Домен Превц, владар скакачког света на почетку сезоне, који је абдицирао са трона у 2017. години. Освајач златне медаље с претходног СП, Руне Велта из Норвешке, неће бранити титулу, јер је завршио каријеру.

Дан касније ће на залетиште комбиновани , мушко-женски тимови. По двоје такмичара сваког пола чиниће заједницу која ће стремити победи. Овакав формат борбе је тек трећи пут на програму, у Фалуну пре две године изнад свих су били чланови државног тима Немачке. Очекивања ће и овога пута бити слична што значи да, сем бранилаца титуле, ка победничком постољу “пуцају“ норвешка и јапанска четворка, а неће им се лако дати ни репрезенти Словеније.

Другог дана марта, ваздух ће пробијати господа на великој скакаоници.

Индиго је довољан да би се описала очекивања у овој варијанти ски скокова у односу на бој на мањем борилишту. Чак су и папагаји научили - Стох, Крафт, Танде, Жила... Браниоца титуле из 2015. године Зеверина Фројнда неће бити, јер га је повреда одвојила од велике сцене. Ни “бронзани“ Велта није у конкуренцији, тако да је само Грегор Шлиренцауер, другопласирани са прошлог СП спреман, иако је једном ногом сишао са подијума, па ће имати прилику, уистину скромну, да целом фигуром попуни неко  од три најбитнија места након последњег скока.

Браћа Превц имаће шансу да понове подвиг свог сународника Франција Петека, првог Словенца са златном “колајном“ око врата. Чињеница је да је сензационални победник из 1991. то учинио под заставом Југославије не баца сенку на славне дане пред сам распад заједничке државе Јужних Словена, па двадесетпетогодишњак из Крања има на кога да се угледа.

Финске “бебе на скијама“ још нису порасле и домаћини немају разлога за оптимизам, што не радује  организатора. Али тако је већ неко време: плаво-бела застава се већ више од деценије и Ахоненове победе 2005. године није вијорила изнад осталих. У сличној ситуацији су Јапанци и Чеси, некад озбиљни такмаци свим конкурентима. Традиција Светских првенстава траје већ 95 година, а најуспешнији такмичар у историји је Пољак Адам Малиш са четири златне медаље у својој колекцији.

Тачку на 38. сусрет храбрих ''орлова'' ставиће мушки тимови, спектакл је заказан за 4. март.

Тешко предвидив коначан исход представља праву пикантерију за прогнозере.

Иако се по јутру дан познаје, овога пута се само пре подне може препознати према тренуцима свитања, док ће поподне у хладној Финској ипак бити вруће. Тешко да је било оних који су пре почетка сезоне били спремни да се кладе на Пољаке, али табела Купа нација каже да су баш они најближи првом месту у екипној конкуренцији.

Ако се од Стоха могло очекивати да изнова заблиста после дуже паузе, Жила и Кота су изненадила Уколико и четврти “мускетар“, Давид Кубацки, састави два добра скока - биће интонирана ''Мазурка Дабровског''.

Бивши господари велике словенске земље Аустријанци из све снаге ће нападати Малишовенаследнике, а тим некад моћне царевине предводиће Штефан Крафт. Уколико Хајбек и Фетнербуду на свом нивоу, пресудну улогу би могао да има преостали члан тима, Шлиренцауернајвероватније.

Остаје да се види хоће ли Немци са веома добрим Велингером и првим “помоћником“ Ајзенбихлером успети да учини нешто више од рејтинга, то исто важи за Норвежане са одличним Тандеом и “водоношом“ Јохансоном, док непредвидиви Словенци, често склони осцилацијама, сигурно имају право на наду,  под условом да,осим Петера Превца, бљесну Домен Превц и остала двојица "змајева"- њихов брат Цене, Анже Ланишек или Јернеј Дамјан.

Услови на скакаоницама ће, наравно, представљати битан фактор, па ће сви који буду кретали са залетишта молити Посејдона и Арнину да обуздају свог сина Еола и омогући  уживање милионском аудиторијуму. А ко ће бити нови богови ски скокова тек ћемо сазнати...

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес.

Коментари / 0

Оставите коментар