Najava: SP u ski skokovima! Kontra tezi da su tri leta bolja nego jedna zima...

Od sutra, 24. februara, u Lahtiju.

Ostali sportovi 23.02.2017 | 19:50
Najava: SP u ski skokovima! Kontra tezi da su tri leta bolja nego jedna zima...
Česta srpska izreka da su “tri leta bolja nego jedna zima“ za ljubitelje zimskih sportova ne važi, pa će oni u narednih 15 dana priželjkivati vremenske prilike suprotne sadašnjim. Razlog je jednostavan - u finskom Lahtiju se održava 38. Svetsko prvenstvo u nordijskim disciplinama, a ski skokovi su kraljevska klasa  te grupe sportova.

Kako i dolikuje, šampionat će startovati 24. februara individualnim takmičenjem dama.

Peto po redu planetarno prvenstvo u čijem programu se nalaze i ženska nadmetanja, konačno bi trebalo da neverovatnu Japanku Saru Takanaši inauguriše u svetsku šampionku. Dvadesetogodišnjakinja iz “zemlje izlazećeg sunca“ u svojoj kolekciji ima 3 medalje sa prvenstava sveta, čak i “zlato“ u miksu, ali ono ne sija kao pojedinačno. Najbolja takmičarka u istoriji ženskih skokova, suverena vladarka i pobednica Svetskog kupa će najveću konkurenciju imati u sunarodnici Juki Ito, Norvežanki Maren Lundbi, a i Nemice bi lako mogle da se umešaju u borbu za tron, pre svih Katarina Altaus, dok će iz drugog reda svoju priliku vrebati Slovenke od kojih je najistaknutija figura trenutno Ema Klinec. Titulu brani “pancerka“ Karina Fogt, a najuspešnija u  kratkoj istoriji duela “svih“ država sveta je Austrijanka Danijela Iraško -Štolc sa dva odličja. Od toga je jedno najsjajnije, tako da i ona ima određene šanse za drugu pobedu na SP u svojoj karijeri.

Muškarci će premijeru imati dan kasnija, 25. februara na maloj (normalnoj) skakaonici

Pošto lepši pol ono najbolje “uvozi“ sa istoka, onda u muške skokove  favoriti stižu iz srca, u ovom slučaju iz srednje Evrope.

Bivši svetski prvak na maloj skakaonici, pobednik Novogodišnje turneje ove godine i aktuelni lider Svetskog kupa Kamil Stoh, ako je suditi prema trenutnoj situaciji, biće prvi na listi onih kojima se daju najveće šanse za pobedu, Austrijanac Štefan Kraft bi trebalo da mu “duva za vrat“, a mira im neće davati prva nada Skandinavije, Norvežanin Danijel-Andre Tande i Stohov zemljak Pjotr Žila, senzacionalni član skakačke elite ove sezone. Iz  mrtvih se polako budi i Peter Prevc , koji će predstavljati uzdanicu bivše Jugoslavije s namerom da podseti na senzacionalni trijumf svog zemljaka Roka Benkoviča pre 12 godina, a nikako ne treba otpisati ni  trećeg Poljaka, Maćeja Kota,  čak ni najboljeg Nemca Andreasa Velingera. Treći red mogućih heroja činiće treći  Austrijanci Hajbek, Fetner i Domen Prevc, vladar skakačkog sveta na početku sezone, koji je abdicirao sa trona u 2017. godini. Osvajač zlatne medalje s prethodnog SP, Rune Velta iz Norveške, neće braniti titulu, jer je završio karijeru.

Dan kasnije će na zaletište kombinovani , muško-ženski timovi. Po dvoje takmičara svakog pola činiće zajednicu koja će stremiti pobedi. Ovakav format borbe je tek treći put na programu, u Falunu pre dve godine iznad svih su bili članovi državnog tima Nemačke. Očekivanja će i ovoga puta biti slična što znači da, sem branilaca titule, ka pobedničkom postolju “pucaju“ norveška i japanska četvorka, a neće im se lako dati ni reprezenti Slovenije.

Drugog dana marta, vazduh će probijati gospoda na velikoj skakaonici.

Indigo je dovoljan da bi se opisala očekivanja u ovoj varijanti ski skokova u odnosu na boj na manjem borilištu. Čak su i papagaji naučili - Stoh, Kraft, Tande, Žila... Branioca titule iz 2015. godine Zeverina Frojnda neće biti, jer ga je povreda odvojila od velike scene. Ni “bronzani“ Velta nije u konkurenciji, tako da je samo Gregor Šlirencauer, drugoplasirani sa prošlog SP spreman, iako je jednom nogom sišao sa podijuma, pa će imati priliku, uistinu skromnu, da celom figurom popuni neko  od tri najbitnija mesta nakon poslednjeg skoka.

Braća Prevc imaće šansu da ponove podvig svog sunarodnika Francija Peteka, prvog Slovenca sa zlatnom “kolajnom“ oko vrata. Činjenica je da je senzacionalni pobednik iz 1991. to učinio pod zastavom Jugoslavije ne baca senku na slavne dane pred sam raspad zajedničke države Južnih Slovena, pa dvadesetpetogodišnjak iz Kranja ima na koga da se ugleda.

Finske “bebe na skijama“ još nisu porasle i domaćini nemaju razloga za optimizam, što ne raduje  organizatora. Ali tako je već neko vreme: plavo-bela zastava se već više od decenije i Ahonenove pobede 2005. godine nije vijorila iznad ostalih. U sličnoj situaciji su Japanci i Česi, nekad ozbiljni takmaci svim konkurentima. Tradicija Svetskih prvenstava traje već 95 godina, a najuspešniji takmičar u istoriji je Poljak Adam Mališ sa četiri zlatne medalje u svojoj kolekciji.

Tačku na 38. susret hrabrih ''orlova'' staviće muški timovi, spektakl je zakazan za 4. mart.

Teško predvidiv konačan ishod predstavlja pravu pikanteriju za prognozere.

Iako se po jutru dan poznaje, ovoga puta se samo pre podne može prepoznati prema trenucima svitanja, dok će popodne u hladnoj Finskoj ipak biti vruće. Teško da je bilo onih koji su pre početka sezone bili spremni da se klade na Poljake, ali tabela Kupa nacija kaže da su baš oni najbliži prvom mestu u ekipnoj konkurenciji.

Ako se od Stoha moglo očekivati da iznova zablista posle duže pauze, Žila i Kota su iznenadila Ukoliko i četvrti “musketar“, David Kubacki, sastavi dva dobra skoka - biće intonirana ''Mazurka Dabrovskog''.

Bivši gospodari velike slovenske zemlje Austrijanci iz sve snage će napadati Mališovenaslednike, a tim nekad moćne carevine predvodiće Štefan Kraft. Ukoliko Hajbek i Fetnerbudu na svom nivou, presudnu ulogu bi mogao da ima preostali član tima, Šlirencauernajverovatnije.

Ostaje da se vidi hoće li Nemci sa veoma dobrim Velingerom i prvim “pomoćnikom“ Ajzenbihlerom uspeti da učini nešto više od rejtinga, to isto važi za Norvežane sa odličnim Tandeom i “vodonošom“ Johansonom, dok nepredvidivi Slovenci, često skloni oscilacijama, sigurno imaju pravo na nadu,  pod uslovom da,osim Petera Prevca, bljesnu Domen Prevc i ostala dvojica "zmajeva"- njihov brat Cene, Anže Lanišek ili Jernej Damjan.

Uslovi na skakaonicama će, naravno, predstavljati bitan faktor, pa će svi koji budu kretali sa zaletišta moliti Posejdona i Arninu da obuzdaju svog sina Eola i omogući  uživanje milionskom auditorijumu. A ko će biti novi bogovi ski skokova tek ćemo saznati...

Izvor: mozzartsport

Foto: Action Images.

Komentari / 0

Ostavite komentar