Возачи Ф1 не желе "ореол" као заштиту у кокпиту!

Нови возач екипе Хас Кевин Магнусен открио је да је међу возачима који су гласали против увођења физичке заштите за возаче у кокпиту, концепта "ореол" (хало).

Остали спортови 26.02.2017 | 11:15
Возачи Ф1 не желе "ореол" као заштиту у кокпиту!
Протекле године неколико екипа је тестирао овај вид заштите, пре свих Ферари, док су други тражили алтернативу у "балдахину" (аеросцреен) који развија Ред Бул.

"Ореол" је требало да се уведе у болиде Ф1 од 2017. године, али је то одложено због супротстављања возача.

Међутим, очигледно је да је и 2018. године неизвесна. Немачки медији преносе да је на гласању почетком месеца од 16 возача за било само пет, седам против, а остали су били уздржани.

"Мислим да је то против ДНК Формуле 1. 'Ореол' несумњиво смањује ризик од повреде услед отпадања дела неког другог болида, али мислим да постоји много других ствари које би прво требало да решимо како би унапредили сигурност", рекао је Магнусен.

Развијање концепта који ће заштитити возаче у кокпиту је нагло добио на важности након смрти Жила Бјанкија после удеса у Јапану 2015.

"Оно што се догодило Бјанкију је трагично. Али и несрећа. Наш спорт мора да учи из онога што се догодило на Сузуки, али 'ореол' не би требало да има ишта у вези са тим", закључио је Данац.

Нова сезона Ф1 почиње 26. марта у Мелбурну трком за Велику награду Аустралије.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар