Vozači F1 ne žele "oreol" kao zaštitu u kokpitu!

Novi vozač ekipe Has Kevin Magnusen otkrio je da je među vozačima koji su glasali protiv uvođenja fizičke zaštite za vozače u kokpitu, koncepta "oreol" (halo).

Ostali sportovi 26.02.2017 | 11:15
Vozači F1 ne žele "oreol" kao zaštitu u kokpitu!
Protekle godine nekoliko ekipa je testirao ovaj vid zaštite, pre svih Ferari, dok su drugi tražili alternativu u "baldahinu" (aeroscreen) koji razvija Red Bul.

"Oreol" je trebalo da se uvede u bolide F1 od 2017. godine, ali je to odloženo zbog suprotstavljanja vozača.

Međutim, očigledno je da je i 2018. godine neizvesna. Nemački mediji prenose da je na glasanju početkom meseca od 16 vozača za bilo samo pet, sedam protiv, a ostali su bili uzdržani.

"Mislim da je to protiv DNK Formule 1. 'Oreol' nesumnjivo smanjuje rizik od povrede usled otpadanja dela nekog drugog bolida, ali mislim da postoji mnogo drugih stvari koje bi prvo trebalo da rešimo kako bi unapredili sigurnost", rekao je Magnusen.

Razvijanje koncepta koji će zaštititi vozače u kokpitu je naglo dobio na važnosti nakon smrti Žila Bjankija posle udesa u Japanu 2015.

"Ono što se dogodilo Bjankiju je tragično. Ali i nesreća. Naš sport mora da uči iz onoga što se dogodilo na Suzuki, ali 'oreol' ne bi trebalo da ima išta u vezi sa tim", zaključio je Danac.

Nova sezona F1 počinje 26. marta u Melburnu trkom za Veliku nagradu Australije.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar