Дачић отказао посјету Загребу

Потпредсједник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић отказао је учешће на предстојећем неформалном састанку министара спољних послова учесника Процеса сарадње у југоисточној Европи, који ће бити одржан 3. марта у Загребу.

Србија 13.02.2017 | 17:21
Дачић отказао посјету Загребу
У својству актуелног предсједавајућег Процеса сарадње у југоисточној Европи, министар спољних и европских послова Хрватске Давор Иво Штир упутио је позив министру Дачићу за учешће на том састанку, саопштено је из Министарства спољних послова.

"Имајући у виду последња јавна иступања министра спољних и европских послова Хрватске Давора Штира, која одударају од основних принципа поштовања добросуседских односа и промоције регионалне сарадње и која нарушавају достигнути ниво поверења и разумевања темељних вредности сарадње и поштовања националног интегритета, први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић отказао је учешће на предстојећем састанку у Загребу", саопштено је из тог ресора.

Влада Србије и Ивица Дачић у више прилика истакли су своју посвећеност даљем развоју сарадње у региону и очувању стабилности региона.

"Улога Србије у том процесу оцењена је од Европске уније и бројних других партнера као кључна, а Србија је у више наврата истакнута као сидро стабилности региона", наводи се у саопштењу.

Насупрот томе, истиче се, Хрватска, која се декларативно залаже за европску интеграцију региона и јачање регионалне сарадње, својим конкретним чињењем показује управо супротне тежње и то морамо са жаљењем констатовати.

"За разлику од периода када је преговарала о чланству у ЕУ, Република Хрватска се као чланица ЕУ понаша на начин који је у супротности са основним вредностима ЕУ и постулатима на којима је Унија саздана. Више пута смо указивали на потребу да се хрватске власти дистанцирају од покушаја рехабилитације Независне Државе Хрватске, која је у историји остала записана као фашистичка и усташка творевина чији су челници извршили бројне зверске злочине и геноцид над припадницима српског, јеврејског и ромског народа", наводи се у саопштењу.

То се, додаје се, односи не само на рехабилитацију Степинца, већ и на коришћење усташког поздрава "За дом спремни", називање улица именом усташког министра Милета Будака, подизања споменика усташком терористи Барешићу.

"У реаговањима хрватских званичника, пре свега министра спољних и европских послова Давора Штира, приметан је критички дискурс не према зверствима која су чињена током периода НДХ, већ управо супротно – према легитимним захтевима Србије да се Хрватска, као чланица Европске уније, огради од такве прошлости и санкционише сваки покушај ревизионизма усташке политике", стоји у саопштењу.

Србија је, истиче се, земља која је у Другом светском рату дала огроман допринос борби против фашизма и која је, за разлику од НДХ, била на страни сила победница.

"Од такве политике Србија није нити ће икада одступити. За нас је то вредносно питање, око кога не може бити компромиса", саопштено је.

Упркос свему томе, дубоко смо уверени да чак ни различита историја не треба да буде препрека међусобним односима и да је нужно потребно да се усредсредимо на питања од заједничког интереса и да заједнички радимо у бројним областима са само једном идејом водиљом – да идемо напред и да гледамо у будућност, а не на прошлост, наводи се у саопштењу МСП достављеном медијима.

Извор: РТС

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

цобер

13.02.2017 16:25

Требо је отичи само ставити беђ Драже да се зна одакле долази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додо

13.02.2017 16:27

Лажеш Дачићу ко пас човјек синоћ рекао да нема позива за Дачића

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

13.02.2017 16:40

Ињоље ти је да не идеш! Ко те жели, како у Загребу, тако и овде у Србији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељко

13.02.2017 17:15

ма ко те.зели мали пијани милосевицу , јос.само.мало ни србија те не зели јер не.постујес никога осим себе мали пуноглавац

ОДГОВОРИТЕ
Name

пирмо пирмо

13.02.2017 17:27

Овај стварно није нормаланПа синоч смо чули из Хрватске да му је повучен позив за билателарну посјету а он је данас ко отказује???Па зна ли господин да је изумљена тв.интернет.модерне коминакиције..........

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.еx муслим

13.02.2017 17:46

Ипак се ти дрзи стоцарства..

Name

рееx муслим

13.02.2017 17:51

Држо би се ја ал ми фали стока попут тебе.

Name

Ре.еx мусли

13.02.2017 20:05

Прије пар дана сам био у Тузлу,у једној угледној велепродаји,да простис,потјерало ме у тоалет или халу како ви казете,,погледам,умјесто тоалет папира приковцано цријево за воду и фласа поред,среца поњео см тоалет папир. Толико сте ви ментално напредовали

Name

Ре.еx Мусли

13.02.2017 20:48

Не баљезгај ту безвезе какво цријево, засто лазес стоко једна ста ти то треба.

Name

Ре.еx мусли

14.02.2017 06:53

...и цријево и фласе. Ово је 2017година,ал за вас је вријеме стало пследњих педесетак година,ментално стојите,поред ових стварцица јос су вам у мозгу ратови итд.

Name

РЕ.ЕXМУСЛИ

14.02.2017 02:34

Стани у неки ресторан на Ибарској магистрали, па удји у WЦ. Онда цес видјети ста је мука.

ОДГОВОРИТЕ