Dačić otkazao posjetu Zagrebu

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić otkazao je učešće na predstojećem neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova učesnika Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, koji će biti održan 3. marta u Zagrebu.

Srbija 13.02.2017 | 17:21
Dačić otkazao posjetu Zagrebu
U svojstvu aktuelnog predsjedavajućeg Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Davor Ivo Štir uputio je poziv ministru Dačiću za učešće na tom sastanku, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

"Imajući u vidu poslednja javna istupanja ministra spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Davora Štira, koja odudaraju od osnovnih principa poštovanja dobrosusedskih odnosa i promocije regionalne saradnje i koja narušavaju dostignuti nivo poverenja i razumevanja temeljnih vrednosti saradnje i poštovanja nacionalnog integriteta, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić otkazao je učešće na predstojećem sastanku u Zagrebu", saopšteno je iz tog resora.

Vlada Srbije i Ivica Dačić u više prilika istakli su svoju posvećenost daljem razvoju saradnje u regionu i očuvanju stabilnosti regiona.

"Uloga Srbije u tom procesu ocenjena je od Evropske unije i brojnih drugih partnera kao ključna, a Srbija je u više navrata istaknuta kao sidro stabilnosti regiona", navodi se u saopštenju.

Nasuprot tome, ističe se, Hrvatska, koja se deklarativno zalaže za evropsku integraciju regiona i jačanje regionalne saradnje, svojim konkretnim činjenjem pokazuje upravo suprotne težnje i to moramo sa žaljenjem konstatovati.

"Za razliku od perioda kada je pregovarala o članstvu u EU, Republika Hrvatska se kao članica EU ponaša na način koji je u suprotnosti sa osnovnim vrednostima EU i postulatima na kojima je Unija sazdana. Više puta smo ukazivali na potrebu da se hrvatske vlasti distanciraju od pokušaja rehabilitacije Nezavisne Države Hrvatske, koja je u istoriji ostala zapisana kao fašistička i ustaška tvorevina čiji su čelnici izvršili brojne zverske zločine i genocid nad pripadnicima srpskog, jevrejskog i romskog naroda", navodi se u saopštenju.

To se, dodaje se, odnosi ne samo na rehabilitaciju Stepinca, već i na korišćenje ustaškog pozdrava "Za dom spremni", nazivanje ulica imenom ustaškog ministra Mileta Budaka, podizanja spomenika ustaškom teroristi Barešiću.

"U reagovanjima hrvatskih zvaničnika, pre svega ministra spoljnih i evropskih poslova Davora Štira, primetan je kritički diskurs ne prema zverstvima koja su činjena tokom perioda NDH, već upravo suprotno – prema legitimnim zahtevima Srbije da se Hrvatska, kao članica Evropske unije, ogradi od takve prošlosti i sankcioniše svaki pokušaj revizionizma ustaške politike", stoji u saopštenju.

Srbija je, ističe se, zemlja koja je u Drugom svetskom ratu dala ogroman doprinos borbi protiv fašizma i koja je, za razliku od NDH, bila na strani sila pobednica.

"Od takve politike Srbija nije niti će ikada odstupiti. Za nas je to vrednosno pitanje, oko koga ne može biti kompromisa", saopšteno je.

Uprkos svemu tome, duboko smo uvereni da čak ni različita istorija ne treba da bude prepreka međusobnim odnosima i da je nužno potrebno da se usredsredimo na pitanja od zajedničkog interesa i da zajednički radimo u brojnim oblastima sa samo jednom idejom vodiljom – da idemo napred i da gledamo u budućnost, a ne na prošlost, navodi se u saopštenju MSP dostavljenom medijima.

Izvor: RTS

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

cober

13.02.2017 16:25

Trebo je otiči samo staviti beđ Draže da se zna odakle dolazi.

ODGOVORITE
Name

Dodo

13.02.2017 16:27

Lažeš Dačiću ko pas čovjek sinoć rekao da nema poziva za Dačića

ODGOVORITE
Name

Milorad

13.02.2017 16:40

Injolje ti je da ne ideš! Ko te želi, kako u Zagrebu, tako i ovde u Srbiji

ODGOVORITE
Name

Zeljko

13.02.2017 17:15

ma ko te.zeli mali pijani milosevicu , jos.samo.malo ni srbija te ne zeli jer ne.postujes nikoga osim sebe mali punoglavac

ODGOVORITE
Name

pirmo pirmo

13.02.2017 17:27

Ovaj stvarno nije normalanPa sinoč smo čuli iz Hrvatske da mu je povučen poziv za bilatelarnu posjetu a on je danas ko otkazuje???Pa zna li gospodin da je izumljena tv.internet.moderne kominakicije..........

ODGOVORITE
Name

Re.ex muslim

13.02.2017 17:46

Ipak se ti drzi stocarstva..

Name

reex muslim

13.02.2017 17:51

Držo bi se ja al mi fali stoka poput tebe.

Name

Re.ex musli

13.02.2017 20:05

Prije par dana sam bio u Tuzlu,u jednoj uglednoj veleprodaji,da prostis,potjeralo me u toalet ili halu kako vi kazete,,pogledam,umjesto toalet papira prikovcano crijevo za vodu i flasa pored,sreca ponjeo sm toalet papir. Toliko ste vi mentalno napredovali

Name

Re.ex Musli

13.02.2017 20:48

Ne baljezgaj tu bezveze kakvo crijevo, zasto lazes stoko jedna sta ti to treba.

Name

Re.ex musli

14.02.2017 06:53

...i crijevo i flase. Ovo je 2017godina,al za vas je vrijeme stalo pslednjih pedesetak godina,mentalno stojite,pored ovih stvarcica jos su vam u mozgu ratovi itd.

Name

RE.EXMUSLI

14.02.2017 02:34

Stani u neki restoran na Ibarskoj magistrali, pa udji u WC. Onda ces vidjeti sta je muka.

ODGOVORITE