Оптужбе на основу тајних спискова

Специјално тужилаштво Косова, уз помоћ Еулекса, подиже оптужнице против више десетина лица. Предмети извађени из фиока прије мјесец дана, послије хапшења Рамуша Харадинаја. Оптужбе на основу тајних спискова

Србија 13.02.2017 | 07:49
Оптужбе на основу тајних спискова
Специјално тужилаштво Косова потврдило је у недељу приштинским медијима на албанском језику да постоје налози за хапшење 57 особа, за које се сумња да су Срби, осумњичени за почињене ратне злочине на Косову. Приштински медији пренијели су не само да постоје налози за хапшење Срба, већ и да су издати прије месец дана, односно одмах послије хапшења Рамуша Харадинаја по потјерници Србије у Француској.

Ове особе осумњичене су за наводне ратне злочине против цивилног становништва, почињене током 1998. и 1999. године. Међународни захтјеви за њихово хапшење издати су после одлуке судија Еулекса.

- Према наводима тужилаштва које су прикупили локални тужиоци, претпретресне судије у оквиру судова издале су 57 локалних и међународних налога. Они су издати на захтјев Еулексових тужилаца - потврдила је Љиридона Кузмаћи, портпарол Специјалног суда Косова, која није прецизирала које су националности осумњичени.

Информацију да се на списку тражених налазе искључиво Срби у недељу није могао да потврди нико од српских адвоката са Космета, али истичу да постоји оправдана бојазан да је то тачно.

- Још прије годину дана, када је Основни суд у Пећи расписао потернице за 12 Срба из Клине, за наводно почињени ратни злочин, упозорио сам на могућност да Срби буду хапшени на основу оптужница које стоје у неким фиокама. Вероватно постоје скривени спискови против још једног броја људи за наводне ратне злочине. Бојим се, у ствари, да следи лавина оптужница којима ће Срби бити оптужени за најтежа кривична дела - опомиње Љубомир Пантовић, адвокат из Косовске Митровице.

Он подсјећа на то да је, крајем новембра, по потјерници коју је расписало Специјално тужилаштво Косова, у Црној Гори већ ухапшен и изручен Косову Зоран Вукотић из Вучитрна.

- Оптужница против Вукотића још није подигнута јер је истрага у току, а он је тренутно у затвору, у селу Грдовац, код Подујева - каже Пантовић.

(Новости)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

БЕКИМ КРАСНИЦИ

13.02.2017 06:57

НА МЕЈДАН ИДЕМО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

транге

13.02.2017 07:16

Нек ти мама иде мегдан болесник!

Name

ре.ТРАНГЕ

13.02.2017 07:49

ИДЕМО ЈАСТА.

Name

Србин

13.02.2017 07:45

Босански сценарио ста има ту цудно. Опет само Срби се хапсе и осудјују. Косово прогласило независност а Срби криви. Куда иде овај свијет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цобер

13.02.2017 08:25

Какве везе има независност са почињеним злочинима над цивилима???????

Name

Такав је зивот

13.02.2017 08:44

Па где зивис ти Србине, цитас ли ? Сваком према заслугама,то је цист посо дуга љубав.