Optužbe na osnovu tajnih spiskova

Specijalno tužilaštvo Kosova, uz pomoć Euleksa, podiže optužnice protiv više desetina lica. Predmeti izvađeni iz fioka prije mjesec dana, poslije hapšenja Ramuša Haradinaja. Optužbe na osnovu tajnih spiskova

Srbija 13.02.2017 | 07:49
Optužbe na osnovu tajnih spiskova
Specijalno tužilaštvo Kosova potvrdilo je u nedelju prištinskim medijima na albanskom jeziku da postoje nalozi za hapšenje 57 osoba, za koje se sumnja da su Srbi, osumnjičeni za počinjene ratne zločine na Kosovu. Prištinski mediji prenijeli su ne samo da postoje nalozi za hapšenje Srba, već i da su izdati prije mesec dana, odnosno odmah poslije hapšenja Ramuša Haradinaja po potjernici Srbije u Francuskoj.

Ove osobe osumnjičene su za navodne ratne zločine protiv civilnog stanovništva, počinjene tokom 1998. i 1999. godine. Međunarodni zahtjevi za njihovo hapšenje izdati su posle odluke sudija Euleksa.

- Prema navodima tužilaštva koje su prikupili lokalni tužioci, pretpretresne sudije u okviru sudova izdale su 57 lokalnih i međunarodnih naloga. Oni su izdati na zahtjev Euleksovih tužilaca - potvrdila je Ljiridona Kuzmaći, portparol Specijalnog suda Kosova, koja nije precizirala koje su nacionalnosti osumnjičeni.

Informaciju da se na spisku traženih nalaze isključivo Srbi u nedelju nije mogao da potvrdi niko od srpskih advokata sa Kosmeta, ali ističu da postoji opravdana bojazan da je to tačno.

- Još prije godinu dana, kada je Osnovni sud u Peći raspisao poternice za 12 Srba iz Kline, za navodno počinjeni ratni zločin, upozorio sam na mogućnost da Srbi budu hapšeni na osnovu optužnica koje stoje u nekim fiokama. Verovatno postoje skriveni spiskovi protiv još jednog broja ljudi za navodne ratne zločine. Bojim se, u stvari, da sledi lavina optužnica kojima će Srbi biti optuženi za najteža krivična dela - opominje Ljubomir Pantović, advokat iz Kosovske Mitrovice.

On podsjeća na to da je, krajem novembra, po potjernici koju je raspisalo Specijalno tužilaštvo Kosova, u Crnoj Gori već uhapšen i izručen Kosovu Zoran Vukotić iz Vučitrna.

- Optužnica protiv Vukotića još nije podignuta jer je istraga u toku, a on je trenutno u zatvoru, u selu Grdovac, kod Podujeva - kaže Pantović.

(Novosti)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

BEKIM KRASNICI

13.02.2017 06:57

NA MEJDAN IDEMO.

ODGOVORITE
Name

trange

13.02.2017 07:16

Nek ti mama ide megdan bolesnik!

Name

re.TRANGE

13.02.2017 07:49

IDEMO JASTA.

Name

Srbin

13.02.2017 07:45

Bosanski scenario sta ima tu cudno. Opet samo Srbi se hapse i osudjuju. Kosovo proglasilo nezavisnost a Srbi krivi. Kuda ide ovaj svijet.

ODGOVORITE
Name

cober

13.02.2017 08:25

Kakve veze ima nezavisnost sa počinjenim zločinima nad civilima???????

Name

Takav je zivot

13.02.2017 08:44

Pa gde zivis ti Srbine, citas li ? Svakom prema zaslugama,to je cist poso duga ljubav.